DF: Hæv beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft til mindst 500.000 kroner

0
3815

Dansk Erhverv vil have Folketinget til at lette adgangen for udenlandsk arbejdskraft til Danmark. Men det afviser Dansk Folkeparti. DF vil tværtimod skærpe kravene, bl.a. ved at hæve beløbsgrænsen for udlændinge, der skal arbejde i Danmark

Dansk erhvervsliv er mandag ude med endnu en opfordring til Folketinget om, at det skal være lettere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft til Danmark. Men det bliver uden Dansk Folkeparti. DF vil tværtimod gøre det sværere for virksomhederne at få udlændinge til Danmark. Det siger udlændingeordfører Martin Henriksen til ditOverblik.dk

”Selvfølgelig skal det i nogle tilfælde være muligt at hente arbejdskraft i udlandet. Men det skal vejes op mod ønsket om at bevare et homogent samfund, og vi ved, at for meget indvandring, også arbejdskraftsindvandring, fører til parallelsamfund og integrationsproblemer. Derfor bør der kun komme udenlandsk arbejdskraft til Danmark i moderate mængder, og det er betydeligt mindre end i dag,” siger Martin Henriksen.

Parallelsamfund 

”Vi ser problemer med parallelsamfund i både byerne men også ud i landdistrikterne, hvor der eksempelvis er begyndt at skyde små østeuropæiske parallelsamfund op. Det er vi nødt til at veje op mod ønsket om udenlandsk arbejdskraft. Sat på spidsen: Vi kan ikke afvikle fædrelandet, fordi nogle virksomheder synes det er svært at skaffe arbejdskraft. Det ville være uansvarligt,” fortsætter han.

Sidste år fik 14.355 personer fra ikke-europæiske-lande en opholdstilladelse i Danmark, fordi de skulle arbejde, eller fordi de blev familiesammenført med en person, der er i Danmark for at arbejde. I de første tre måneder af 2019 nåede antallet op på 3411. Det fremgår af siden nyidanmark.dk. Derudover kom 39.079 personer i 2018 til Danmark fra andre  europæiske lande.

“Sat på spidsen: Vi kan ikke afvikle fædrelandet, fordi nogle virksomheder synes det er svært at skaffe arbejdskraft”

Martin Henriksen, udlændingeordfører (DF)

Regeringen vil sænke beløbsgrænse – DF vil hæve den

Regeringen har flere gange forsøgt at få lempet adgangen for udenlandsk arbejdskraft, bl.a. ved at få sænket beløbsgrænsen for, hvor meget en udenlandsk medarbejder skal tjene for at få opholdstilladelse. Hidtil har et flertal med Dansk Folkeparti udenom regeringen trukket den anden vej. For halvandet år siden fik flertallet sat grænsen op til 418.000 kroner om året og den grænse blev fastholdt, da regeringen i efteråret 2018 forsøgte at få grænsen sænket til 330.000 kroner. Senest har regeringen gjort et nyt forsøg på at få en grænse på 350.000 kroner. Men DF, Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten er imod.

Martin Henriksen siger, at Dansk Folkeparti ønsker at hæve beløbsgrænsen yderligere.

”Vi synes som minimum den skal være 500.000 kroner, men også gerne højere. Hvis vi taler om at skaffe nogle meget dygtige medarbejdere, som andre landes virksomheder også konkurrerer om, så er en god løn også et konkurrenceparameter, og så er 500.000 kr. ikke nogen høj grænse. Hvis man vil have de bedste medarbejdere, så siger det selv, at så skal man betale en god løn for tiltrække dem,” siger Martin Henriksen, og tilføjer:

”Når man argumenterer for at nedsætte beløbsgrænsen, afslører man, at det man i virkeligheden går efter, det er billig arbejdskraft”.

Erhvervsledere: Vi mangler kvalificeret arbejdskraft

En ny undersøgelse, som Dansk Erhverv har lavet sammen med revisionsfirmaet PwC, viser, at 49 pct. ud af 470 danske erhvervsledere har oplevet problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Direktøren for Dansk Erhverv, den tidligere konservative minister Brian Mikkelsen, mener på den baggrund, at det er nødvendigt med mere udenlandsk arbejdskraft.

”Ledigheden har nået et så lavt niveau, at det i flere brancher er næsten umuligt at finde ledig arbejdskraft med de rette kompetencer. Derfor er det nødvendigt at få flere til at løse flaskehalsproblemet, for de er derude, og de er villige til at arbejde i Danmark,” siger Brian Mikkelsen til Berlingske.

”Ledigheden har nået et så lavt niveau, at det i flere brancher er næsten umuligt at finde ledig arbejdskraft med de rette kompetencer”

Brian Mikkelsen, adm. direktør, Dansk Erhverv
Berlingske omtaler i dag en undersøgelse fra Dansk Erhverv og PwC. I følge undersøgelsen siger næsten halvdelen af de deltagende erhvervsledere, at de har oplevet problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft.

DF: Virksomheder må bevise behov for udlænding

Martin Henriksen peger på, at der stadig er 100.000 ledige i Danmark. Hvis det alligevel er nødvendigt at besætte en stilling fra udlandet, skal virksomhederne kunne dokumentere, at de først har forsøgt at besætte den med en dansk lønmodtager, mener DF.

”Vi mener, at virksomhederne skal dokumentere, at et job først har været slået op på virksomhedens hjemmeside og på jobnet og at løn- og arbejdsvilkår svarer til danske forhold. Hvis de ting er opfyldt, kan man få lov at hente en udenlandsk medarbejder indenfor beløbsgrænsen,” siger Martin Henriksen.

S: Mere uddannelse i stedet for udenlandsk arbejdskraft

Socialdemokratiets arbejdsmarkedsordfører er Leif Lahn Jensen er heller ikke indstillet på at imødekomme Dansk Erhverv:

”Vi skal selvfølgelig ikke trække mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark, hvis vi kan øge arbejdskraften med mere uddannelse, der kan give de rette kompetencer,” siger han til Berlingske.