Ugens måske mærkeligste historie er tyrkernes og saudiernes opgør om, hvad der er sandt eller falsk i sagen om drabet på drabet på den regeringskritiske saudiske journalist, Jamal Khashoggi. Tyrkiet siger, de kender sandheden, men slipper kun små brudstykker ud. Saudi-Arabien er tvunget til at halte bagefter
Han har lovet at levere den nøgne sandhed om drabet i det saudiske konsulat den 2. oktober. Men hvad den tyrkiske stærke mand, Recep Tayyib Erdogan, faktisk leverer af fakta om det formodede drab kan højest kaldes en teaser. Til gengæld bruger han hårde ord om Saudi-Arabien, som han ser som en rival i kampen om at dominere Mellemøsten.
Undervejs har den tyrkiske leder givet både anklagemyndigheden i Saudi-Arabien og den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, adgang til de lydoptagelser, som tyrkerne siger, de har fra selve drabet. Tilsvarende har de tvunget både saudierne og amerikanerne til at ændre deres opfattelse af situation. Den amerikanske præsident Donald Trump har været tilbageholdende med sin kritik af amerikanernes allierede Saudi-Arabien, men har løbende skærpet tonen.
Saudierne selv har sågar skiftet holdning i en dramatisk grad netop efter at have fået flere oplysninger fra Tyrkiet. Hvor den tidligere har talt om, at Kashoggi døde efter et slagsmål, taler den saudiske anklagemyndighed om overlagt mord.
Ubesvarede spørgsmål
Sagen rejser flere spørgsmål, end den giver svar. Hvor er Kashoggis lig? Kunne tyrkerne have reageret hurtigere, når de nu havde overhørt drabet? Og hvordan kan saudierne ikke have kendt til risikoen for at deres konsulat blev aflyttet?
Samtidig har tyrkernes håndtering af informationsstrømmen fokuseret meget af opmærksomheden på den stærke saudiske kronprins, Muhammed ben Salman. Selv Trump har sagt, at kronprinsen, der er den reelle regent i landet, har fingrene nede i det meste – og dermed underforstået også i drabet på Khashoggi. Tilsvarende har saudierne med deres arrestationer af en række folk fra efterretningstjenesten indirekte sikret, at resten af verdens ledere må spørge sig selv, hvem der gav ordren til drabet.
Alt det har tyrkerne opnået uden at fremlægge afgørende beviser. Hverken den tyrkiske offentlighed, der er meget optaget af drabet, eller udenlandske medier har haft adgang til de meget omtalte lydoptagelser. Heller ikke andre indicier for saudiernes handlinger og motivet er lagt offentligt frem.
Iagttagere i Tyrkiet fremhæver, at Erdogan med sin magtfulde optræden overfor den økonomiske supermagt i Mellemøsten vinder på hjemmefronten. Han udsætter landets vaklende økonomi for en ny og ukontrollerbar risiko, men står selv stærkere politisk. Derfor forventer mange, at han vil malke historien så længe som muligt – og helst indtil næste runde af valg i Tyrkiet i marts.