Derfor taber demokraterne ved en rigsretssag mod Trump

0
1940
Præsident Donald Trump fotograferet under et af sine kampagnemøder i Michigan. Foto: Brendan Smialowski / AFP

Et stort flertal af amerikanerne forventer ikke, at den kommende rigsretssag vil føre til noget. Det er bare en af grundene til, at rigsretssagen også vil skade demokraterne

Da det demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus stemte for at starte en rigsretssag mod præsident Donald Trump, gav mange demokrater sig til at klappe og huje. Det var upassende i forhold til situationens alvor. Og måske direkte dumt i forhold til, at retssagen også vil skade demokraterne – måske mere end Trump selv.

En ny meningsmåling fra Rasmussen Reports viser, at den største gruppe af adspurgte (49 procent) ser retssagen som en simpel hævn for Hillary Clintons nederlag til Trump. De ser ikke Trumps angivelige overtrædelser af loven som mere vigtige end simpel hævnlyst hos demokraterne. Hvis det ikke lykkes for Trumps modstandere at finde beviser på alvorlige fejltrin, vil det give bagslag.

De gamle medier fejrer starten på rigsretssagen, men en række kommentatorer begynder at vise deres betænkeligheder. Især tre forhold spiller ind:

  • Misforhold mellem Trumps handlinger og deres konsekvens. En rigsretssag kræver, at det er sandsynligt, at den siddende præsident har begået højforræderi eller andre, tilsvarende tunge forbrydelser. For de fleste amerikanere er der altså langt fra det at forhindre våbenhjælp til Ukraine og så begå højforræderi – en forbrydelse i dødsstraf-klassen
  • Dårligt lys på demokraterne selv. Centralt i hele sagen er mistanken til den ledende demokratiske præsidentkandidat Joe Biden og hans søns ageren i Ukraine. Kommer der nye, belastende oplysninger frem om de to mænds ageren i Ukraine, vil demokraterne opdage, at de bor i et glashus.
  • Valgkampen er i gang. Trump har allerede taget kampen derud, hvor han er stærkest – ude på gaderne og foran vælgere. Med sin brutale stil og simple budskaber har han klart vist sig stærkere end de politikere, som demokraterne indtil nu har kunnet stille op.

Donald Trump har allerede sagt det på Twitter og foran skarer af vælgere. Han tager det roligt – og om lidt skal der igen stemmes om, hvem der er bedst til at være præsident i USA.

Formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Peloski, på vej fra et pressemøde. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Tallene med Trump

En række meningsmålinger viser samtidig, at både udviklingen i samfundet og amerikanerne som de er flest støtter Trump i denne sag. Økonomien er stærk og næsten to ud af tre amerikanere ser positivt på deres egen og landets økonomi fremover. En sådan positiv stemning har indtil nu altid været en fordel for den siddende præsident.

Endnu flere – omkring 70 procent ifølge flere meningsmålinger – forventer ikke at rigsretssagen vil føre til noget som helst. Mange tror ikke, at der er stærke nok beviser for Trumps angivelige forbrydelser, mens endnu flere forventer, at det republikanske flertal i senatet i sidste ende vil redde præsident fra at blive afsat. Og udsigten til at det her bliver politisk cirkus uden en klar vinder, har allerede fået flere demokrater til at tage et skridt eller fem tilbage.

Det er kun tredje gang, en amerikansk præsident skal stå overfor en rigsretssag – den seneste var Bill Clinton, der var under anklage for at forhindret myndighederne i at få indsigt i private forhold. Men i alt tretten præsidenter har været under pres fra deres politiske modstandere på et niveau, hvor kongressen diskuterede muligheden for en rigsretssag – herunder alle præsidenter i nyere tid.