
Så sent som i går talte danske eksperter om, at nu var kurven knækket og at kineserne ved at få styr på deres udbrud af coronavirus. Så kom de nye tal – antallet af nye smittede var tredoblet på et døgn
Antal smittede, som er bekræftet af myndighederne, nærmer sig nu 80.000 på verdensplan. Mere end 2200 er døde af sygdommen. Samtidig har sygdommen for alvor fået fodfæste udenfor Kina, men er fortsat værst i Kina.
Usikkerheden bliver værre af, at kineserne flere gange har ændret på, hvilke tilfælde, der skal tages med i statistikken. Den kinesiske regering forsøger fortsat gennem sin kontrol med medierne at få indbyggere til at se den som en redningsmand i nøden. Derfor har det været bittert for den at skulle indrømme, at dens ændrede definitioner har skabt ny usikkerhed.
Det værste tilfælde i Europa er Italien, hvor man har fundet seks nye tilfælde i området ved Milano. Foreløbig er 250 personer taget i karantæne ved byen Lodi. Samtidig har myndighederne taget det usædvanlige skridt at opfordre alle i den nordlige del af regionen Lombardiet til at blive hjemme og undgå kontakt med andre.

Ude af kontrol
Der er tre ting, der springer i øjnene:
- Kineserne har ikke haft succes med at inddæmme sygdommen. Trods en meget brutal kontrol med den hårdest ramte provins, Hubei, var næsten halvdelen af de nye tilfælde i Kina i andre provinser. Og særligt hvor mennesker lever tæt på hinanden – som på krydstogtskibe eller senest fængsler – kan sygdommen sprede sig hurtigt.
- Sygdommen dukker op andre steder. Sydkorea er særligt hårdt ramt, og inden et døgn steg antallet af smittede til 204 eller næsten det dobbelte. Også i lande som Singapore og Iran stiger antallet af smittede hurtigt – i Iran skal der allerede være otte døde.
- Vreden mod de smittede er nærmest middelalderlig. I det forløbne døgn måtte regeringen i Ukraine sætte pansrede mandskabsvogne ind mod demonstranter, der ville overfalde busser med hjemvendte fra Kina. De var på vej til at blive sat i karantæne i fjorten dage, men utrygheden fik alligevel mange til at reagere.

Middelalder
Særligt i Sydkorea har mange kinesisk-udseende personer oplevet vrede, chikane og endda overfald. Det er en bitter ironi, at den nok værste kilde til smitten var en ældre koreansk kvinde. Hun havde nægtet at lade sig undersøge og skal som en såkaldt superspreder have givet sygdommen videre til mange andre i den særlige kristne sekt, som hun tilhører.
Den største frygt er at sygdommen er rejst med de mange kinesiske arbejdere og forretningsfolk til lande i Asien og Afrika, der ikke har ressourcer til at hjælpe de syge – endsige inddæmme sygdommen. Der er ingen bekræftede tilfælde fra Afrika endnu, men flere tilfælde i Mellemøsten, hvor også Libanon har meldt sit første tilfælde.
