Bred aftale: Elever i folkeskolen skal testes på en ny måde

0
1482
Børne- og undervisningsministeren og ordførerne for partierne holder doorstep i Børne- og Undervisningsministeriet om aftalen om de nationale test. På billedet ses undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) samt Marianne Jelved (RV), Mai Mercado (KF), Anne Sophie Callesen (RV), Jacob Mark (SF), Kasper Sand Kjær (S), Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), Ellen Trane Nørby (V) og Henrik Dahl (LA). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

DF med i aftale om at lave en ny og bedre test af folkeskoleelever. De nuværende test fortsætter indtil et nyt testsystem er klar

Et stort flertal i Folketinget er blevet enige om, at de nationale test i folkeskolen skal laves om. Men de nuværende test fortsætter i en forbedret version til et nyt system er klar, og det har været afgørende for, at Dansk Folkeparti er gået med i aftalen, fortæller DF’s undervisningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl.

“Vi ønsker, at der fortsat skal være nationale tests i folkeskolen, for det er et vigtigt styringsredskab, både ude i kommunerne men også på nationalt plan. Men evalueringen har vist, at mens de nuværende tests fungerer fint på klasseniveau og på kommuneniveau, så giver de ikke et retvisende billede for den enkelte elev. Derfor er jeg enig i, at de skal forbedres. Men det har været vigtigt for os, at der ikke kommer en pause i brugen af nationale test, mens der laves et nyt system,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) under dagens pressebriefingen om de nationale test. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

30 procent af skolerne skal teste i år

I første omgang slipper en del elever dog for at skulle testes. For det er aftalt, at i dette skoleår bliver det frivilligt om skolerne vil gennemføre de nationale test, der skal foretages 1. marts-30. april 2020. Dog skal de 20 procent af skolerne, der har præsteret dårligst i dansk og matematik ved afgangseksamenerne i 9. klasse, gennemfører testen. Desuden skal der udvælges “et repræsentativt udvalg” på 10 procent af andre skoler, der også skal teste.

Fra skoleåret 2020-2021 bliver det igen obligatorisk for alle skoler at deltage. Men forinden skal der laves mindre forbedringer af det nuværende system, og partierne har aftalt, at de inden udgangen af 2020 skal have en aftale på plads om et nyt evaluerings- og bedømmelsessystem, som derefter skal afløse det nuværende system “hurtigst muligt”.

“Vi får lavet nogle opstramninger af det nuværende system, så det kan køre, indtil et nyt system er klar til at blive taget i brug. Men der kan nemt gå to, tre, ja måske fem år, inden det nye system kan tages i brug. Derfor er det vigtigt, at det nuværende system kan køre indtil da,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.


Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og Jens Henrik Thulesen Dahl (DF). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Minister: Elever og forældre skal kunne stole på resultaterne

Det er de otte partier i folkeskoleforligskredsen, der står bag aftalen, dvs. Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance. Det var en omfattende evaluering fra VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd), der for nylig konkluderede om de nuværende test, “at resultaterne på elevniveau er relativt usikre og kun i begrænset omfang har relevans for lærernes arbejde med at udvikle og forbedre undervisningen”. Derfor har det været vigtigt at få dem lavet om, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i en pressemeddelelse:

”De nationale test har vist sig at være for usikre på elevniveau. Elever og forældre skal føle sig sikre på de tilbagemeldinger, de får. Derfor er det fornuftigt at give skolerne frihed til ikke at gennemføre dem i år, og sammen udvikle et mere sikkert evaluerings- og bedømmelsessystem, som folk kan stole på,” siger ministeren.

Aftalen kan læses her: 200221-Endelig-aftaletekst-om-nationale-test