Demokraterne kaster sig over Buttigieg efter Iowa

0
2147
Pete Buttigieg vandt primærvalget i Iowa og går nu efter at blive Demokraternes præsidentkandidat. Foto: WIN MCNAMEE/Ritzau Scanpix

Pete Buttigieg er blevet kandidaten, de andre skal slå. Den demokratiske politiker bliver voldsomt angrebet fra tilhængere af de andre politikere, der vil være demokratisk kandidat ved det amerikanske præsidentvalg til november.

Måske ville Pete Buttigieg ønske, at han havde fået lidt færre stemmer i Iowa og dermed en andenplads bag veteranen Bernies Sanders – i stedet for som nu, hvor det blev til en førsteplads med Bernie Sanders lige i nakken. Selvom hans sejr i den allerførste afstemning i Iowa på vej mod æren som præsidentkandidat var papirtynd, har det udløst en lavine af vrede fra især støtterne til de to mest rabiate blandt kandidaterne, Bernie Sanders og Elizabeth Warren.

De to blev nummer to og nummer tre i Iowa. Og siden 70’erne har det været sådan, at et partis kandidat til præsidentposten næsten altid var blandt de første tre i Iowa. Næste krav er et pænt valg i New Hampshire, der følger efter på tirsdag.

Så måske er det ikke forunderligt, at netop de to politikeres støtter på Twitter og andre sociale medier kaster sig over den nye mand fra Indiana. Angrebene bygger især på en kritik af hans mere moderate holdninger til erhvervsliv, sociale forhold og personlig frihed – nøgleord for USA’s politiske liv.

Pete Buttigieg fotograferet under et valgarrangement i Iowa. Foto: JONATHAN ERNST/Ritzau Scanpix

Overbevisende på midten

Nøgternt set er den ret ukendte kandidat nok det bedste bud, hvis demokraterne altså ikke bare vil slås med hinanden, men faktisk have en chance for at vælte Donald Trump, der på sin side reelt er sikker på sit partis nominering til valget.

Der er tre grunde til Pete Buttigiegs overraskende succes: hans alder, hans cv og hans evne til at være i øjenhøjde med dem, han møder på sin vej. I en alder af 38 år har han både en pæn erhvervskarriere, en solid akademisk baggrund og har tjent som efterretningsofficer i flåden. Hans to perioder som borgmester i sin hjemby, hvor afvandringen er afløst af optimisme og flere indbyggere, er den tid, hvor han har lært at gå i folk med træsko på.

Derimod er hans politik ikke den store overraskelse. Han er en moderat demokrat, der er imod dødsstraf, men synes, at folk skal have lov til at have våben til selvforsvar. Han ønsker en mere social fair form for sundhedsforsikring uden at være så rabiat som mange andre demokrater.

Og så er Pete Buttigieg positiv overfor erhvervslivet – særligt den IT-del, der har løftet amerikansk økonomi de sidste årtier. Det er også her, han bliver angrebet hårdest: for sit tætte forhold til Facebook og for hans støtte til netop den app, der udløste valgkaos i Iowa.

(Foto: JONATHAN ERNST/Ritzau Scanpix

Ude af skabet

Det er interessant, at det faktum, at Pete Buttigieg åbent lever som bøsse, ikke synes at skade ham i hans valgkamp. Måske er USA klar til en præsident, der ikke er en gammel, hvid CIS-mand. Spørgsmålet er om demokraterne er det – de to andre ledende kandidater sviner hinanden til efter Bernie Sanders skal have sagt, at USA ikke er klar til en kvindelig præsident som Elizabeth Warren.

Bevares, på de sociale medier er der ondskabsfulde kommentarer. I den mere sofistikerede ende stikker folk til hans lille statur og høje stemme. I den svinske del er kommentarerne ikke værd at citere.

Han var selv 33, inden han kom ud af skabet. Det skete, mens han var i valgkamp for at blive genvalgt som borgmester for sin hjemby South Bend i delstaten Indiana. Og hans beslutning om at være mere ærlig kostede i det mindste ikke valget og han kunne fortsætte som borgmester i en gammel industriby, der var ved at genopfinde sig selv.

En vælger får en selfie med Pete “Boot”. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP 

Boot?

Og så er der det med navnet, som han fra sin far, der var førstegenerationsindvandrer fra Malta. Buttigieg er faktisk afledt af arabisk, for selvom den arabiske besættelse af øen fra 870 kun varede i knap 200 år, har den afgørende formet øen og især dens sprog. Navnet Buttigieg er således en udvikling af det arabiske Abu-I-Dajaj – der betyder fjerkræejer – rent bogstaveligt far til kyllinger.

Hans ægtemand, Chasten, har selv taget hans efternavn og kæmpet med at få folk til at udtale det rigtigt. På Twitter skriver han med en vis humor, at der er fire ok måder at udtale navnet. Selv foretrækker han støvle-hjørne-hjørne på amerikansk: boot-edge-edge.