CNN, New York Times og Washington Post, der har valgt side imod USAs præsident Donald Trump, er de suverænt mest brugte kilder til historier i danske medier om Trump, viser optælling
“Jeg har ikke prøvet, at en dansk journalist har henvendt sig for at få en kommentar til en idé taget fra et konservativt medie”.
Det siger USA-eksperten Mads Fuglede, der også er folketingsmedlem for Venstre, til fagbladet Journalisten.
Anledningen er en optælling, som Journalisten har lavet. Den viser, at danske journalisters primære kilder til historier om USAs præsident Donald Trump er CNN, New York Times og Washington Post – tre medier, der er stærkt kritiske overfor Trump og har valgt klar side imod den amerikanske præsident.
“Det er udmærkede medier, men de er langt fra den virkelighed, man ser i det republikanske USA, og derfor ender vi med at få et forvrænget billede af USA,” siger Mads Fuglede til Journalisten.
“Fox har sagt noget outreret”
Han peger på, at de tre medier ikke er tæt nok på Donald Trumps republikanske vælgere. Skal man høre, hvad der rører sig blandt dem, bør man for eksempel følge den konservative tv-kanal Fox.
Men det gør danske journalister meget nødigt. Mads Fuglede, der også er vært på USA-podcasten “Kampagnesporet”, siger at han meget sjældent bliver bedt om at kommentere en Fox-historie:
“Hvis det sker, er det, fordi Fox har gjort noget outreret,” siger han.
Journalistens optælling er lavet via en søgning i Infomedia. Der er søgt på artikler og radio- og tv-indslag i perioden 20.01.20017, hvor Donald Trump blev indsat som præsident, og frem til 01.08.2020.
I denne periode fordeler danske mediers brug af amerikanske medier som kilder sig således:
CNN: 25.182
New York Times: 22.919
Washington Post: 17.472
FOX News: 9.452
Wall Street Journal: 8.013
Kommentator: En journalistisk skandale
Den borgerlige journalist og kommentator Bent Bludnikow, der er stærkt kritisk overfor danske mediers dækning af USA, siger om opgørelsen:
“Det, vi ser, er en af de største skandaler i dansk journalistik, fordi det viser en manglende pluralisme og en manglende evne til at søge pluralismen,” siger han til Journalisten.
“det viser en manglende pluralisme og en manglende evne til at søge pluralismen”
Bent Bludnikow, journalist og kommentator på Berlingske, til Journalisten
Bent Blüdnikow opfordrer danskere, der ønsker en mere nuanceret dækning, til at læse den konservative avis Wall Street Journal. Samme anbefaling kommer fra TV2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz. Han har udskiftet sit abonnement på New York Times’ papirudgave med Wall Street Journals. Det sker for bedre at kunne forstå Donald Trump og den republikanske vælgerbase bedre, siger han
Vil man forstå Trump og hans vælgere, skal man i hvert fald ikke gå til CNN. Som Jesper Steinmetz siger til Journalisten:
“Så misser man de 63 millioner mennesker, der gjorde Trump til præsident – folkedybet, der ikke råber højt, ikke skriver læserbreve og ikke er repræsenteret i paneldebatter”.