DF siger nej til at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet

0
2366
Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt efter dagens gruppemøde i DF. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti har på et gruppemøde onsdag morgen besluttet, at partiet ikke vil stemme for at ophæve folketingsmedlem Claus Hjort Frederiksens (V) immunitet. Claus Hjort Frederiksen er anklaget for at have lækket statshemmeligheder

OPDATERING: Der er nu flertal i Folketinget for ikke at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet. Senest har Konservative Folkeparti meddelt, at de ikke vil stemme for at ophæve immuniteten. 

Det bliver uden Dansk Folkepartis stemme, hvis Folketinget vælger at ophæve folketingsmedlem Claus Hjort Frederiksens (V) immunitet, så han kan retsforfølges i sagen om påståede læk af statshemmeligheder.

DF drøftede sagen onsdag morgen på et gruppemøde, og bagefter meddelte formanden Morten Messerschmidt, at DF ikke kan stemme for at ophæve immuniteten for den tidligere forsvarsminister.

”Vi har drøftet denne sag, som selvfølgelig er alvorlig. Det er første gang i danmarkshistorien, at et folketingsmedlem er tiltalt for landsforræderi,” sagde Morten Messerschmidt efter gruppemødet til de fremmødte pressefolk, i følge Ritzau

”En af grundene, til at vi ikke stemmer for at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet, er, at regeringen ikke vil give en garanti for, at den ikke bare presser videre efter et folketingsvalg, hvor man så kan køre sagen uden at spørge Folketinget,” sagde han.

Messerschmidts udtalelse henviser til, at Claus Hjort ikke genopstiller til næste folketingsvalg. Derfor mister han sin immunitet, når han ikke længere sidder i Folketinget.

Skal stemme i blinde

Rigsadvokaten har besluttet at rejse tiltale mod Claus Hjort Frederiksen, der anklages for landsskadelig virksomhed. Hvad han præcis er anklaget for, er hemmeligstemplet, men handler angiveligt om, at Claus Hjort Frederiksen var for åbenmundet, da han i TV2-programmet ”Lippert” omtalte et hemmeligt efterretningssamarbejde med USA.

Det er kun partilederne, der kan få oplyst af Rigsadvokaten og justitsminister Mattias Tesfaye, hvad den tidligere minister er anklaget for. På den baggrund skal de – uden at bryde fortroligheden – rådgive deres partifæller om, hvorvidt de skal stemme for at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet.

SF og Frie Grønne har indtil videre meddelt, at de vil stemme for. Venstre, Liberal Alliance og Nye Borgerlige vil stemme imod. Konservative Folkeparti har endnu ikke meldt ud. De tidligere medlemmer af DFs folketingsgruppe, som i dag er løsgængere, har meddelt, at de heller ikke vil stemme for at ophæve immuniteten.

Modstanderne er bl.a. utilfredse med, at folketingsmedlemmerne skal stemme om sagen, uden at få indblik i anklageskriftet. De skal stemme i blinde, lyder kritikken.