I mere end 50 år har det særlige bayerske parti CSU kunnet regere alene i fristaten Bayern. Her ni dage før det næste delstatsvalg styrtdykker CSU. I meningsmålinger står partiet til at gå fra næsten halvdelen af alle stemmer til en tredjedel
Tidligere på ugen havde den bayerske ministerpræsident Markus Söder fået en god ide. Bayern skulle have sit eget rumfartsprogram og han sørgede for at hans eget ansigt blev logoet for det nye projekt. Siden er partiet og dets ledere faldet fra tinderne.
I aftes nåede partiet så et rekordlavt punkt i meningsmålingerne. Partiet, der så sent som i 2003 fik over 60 procent af alle stemmer i Bayern, står nu til 33 procent. Og Söder var ikke sen til at give politikerne i Berlin skylden for sin egen nedtur:
”Det her er tal, der i den grad er præget af det, der sker i Berlin. Og når der er en intern strid, skader det altid – uanset hvem der starter.” Bemærkningen, der faldt i et interview med avisen Bild, var en klar hentydning til striden mellem kansler Merkel og hans egen partichef Horst Seehofer, der er indenrigsminister i Berlin.
Dobbelt ramt
De tyske valgforskere giver nu Söder selv en stor del af skylden for ifølge dem taber CSU vælgere på to fronter. Dem, der ikke er tilfredse med regeringen i Berlin og dens flygtningepolitik, går til det indvandrerkritiske AfD. Dem, der synes at CSU har svigtet sin sociale samvittighed, går til værdi-partier som De Grønne – faktisk står miljøpartiet til at blive det næststørste i Bayern.
For den kristelige, sociale union CSU er nok et søsterparti til Merkels CDU, men har altid set sig selv som mere konservativt – og mere socialt indstillet – end kristendemokraterne i CDU. I forvejen ser folk i Bayern sig selv som anderledes end andre tyskere – og ofte som bedre. Tyskland har godt af at folk i Bayern går foran, er en bemærkning man ofte hører i München og omegn.
Denne gang går CSU så foran i en ny opsplitning i tysk politik.