Hvis vi havde ti gange så mange døde under denne corona krise som Sverige, ville det rydde forsiderne. Det sker ikke i broderlandet, selvom medierne er blevet lidt mere kritiske
Det sidste døgn døde 131 svenskere med corona virus – det tilsvarende tal for Danmark var ni. Selvom man tager højde for at der nu bor godt 10 millioner i Sverige, så svarer det til, at der forholdsvis døde næsten ti gange så mange i Sverige. Det synes dog ikke at ryste Sveriges svar på Søren Brostrøm, Anders Tegnell, der som sædvanlig har en god forklaring:
”I begyndelsen af epidemien havde vi få døde i forhold til hvor mange smittede vi havde, for de syge var unge og stærke. Nu er det en hel anden gruppe, som sygdommen har. Nemlig også gamle og syge,” siger han.
Svensk fjernsyn SVT har på sin hjemmeside en oversigt over corona krisen, men det er ikke tophistorien. Her fredag eftermiddag er det i stedet, at den brasilianske justitsminister er trådt tilbage og at vagter er blevet myrdet i en afrikansk naturpark. Altså historier der viser, at verden ikke er som den svenske elite synes den burde være.
Dagens store dødstal nævnes ikke i en rubrik eller overskrift, men først nede i en underrubrik til en interviewhistorie. I øvrigt igen et interview med Anders Tegnell, der endnu en gang forklarer, at dette er forventeligt. Og svt.se bruger god plads på et indslag om hvordan den svenske strategi om flokimmunitet fungerer – altså hvornår tilstrækkeligt mange har været syge, til at deres immunitet i sig selv er med til at få sygdommen til at svækkes og dø ud.
Skepsis i aviserne
Lidt mere skepsis finder man i aviserne, der trods alt ikke kan leve af de 2200 svenske kroner, en svensker betaler i licens. Aviser, der er nødt til at sælge dagens oplag og derfor er de måske lidt tættere på svenskerne. Expressens tophistorie er netop Anders Tegnell og hans arrogante stil.
Under overskriften ”Tegnell tog fejl i opgøret med de 22 forskere” tager avisen fat i hans afvisning af disse 22 forskeres kritik af den svenske model. Og minder om at der er en overdødelighed i Sverige på 1000 per uge (mens der er en lavere end sædvanlig dødelighed i Danmark). Samt at Anders Tegnell tidligere på måneden forventede langt færre døde – faktisk er dødstallet 50 procent højere end hvad han forventede.
Sveriges største morgenavis, Dagens Nyheter, åbner også på de tragiske dødsfald. Her er den vigtigste historier, at nok har den svenske hospitaler stadig ledige senge, men at landets læger allerede nu må træffe ubehagelige valg. I Stockholms-området siger læger ligefrem, at patienter dør, som ikke havde behøvet at dø med en bedre planlægning.
Måske er den voksende bekymring også ved at slå igennem hos de ellers så stålsatte myndigheder. Man indskærper behovet for afstand og lover nu i højere grad at kontrollere barer og restauranter.