Briterne frygter bølge af løsladte terrorister

0
1144
Politiet holder vagt på gaden i London, hvor Sudesh Amman blev skudt af politi efter sit angreb på tilfældige mennesker. Foto: REUTERS/Simon Dawson

Storbritannien har oplevet to terrorangreb på to måneder fra terrorister, der lige var blevet løsladt før tid – og nu er mindst et dusin flere på vej ud i friheden

Da Sudesh Amman søndag eftermiddag stjal en kniv og gik løs på sagesløse, gik der kun to minutter før britiske betjente på stedet havde trukket deres pistoler og skudt ham ned. Men hvorfor var han overhovedet på fri fod, da han kun havde afsonet halvdelen af sin seneste terrordom? Og hvorfor skal britisk politi bruge ressourcer på at overvåge folk, der som ham er en klar sikkerhedsrisiko – i stedet for bare at spærre dem inde?

Det er den vigtigste diskussion i Storbritannien lige nu – både i de gamle medier og på sociale medier. Britisk politi skygger allerede nu mindst 20 løsladte terrorister, der udgør en fare for andre. Og flere er på vej ud på landets gader efter at have afsonet halvdelen af deres domme og som dermed er klar til prøveløsladelse.

Blandt de mænd er Jamshed Javeed, der blev idømt seks års fængsel for sine forbrydelser som IS-terrorist i Syrien. Han er på vej ud efter tre år. En anden er Moinul Abedin, der lavede bomber i sit hjem i Birmingham og som gælder som den første Al-Qaeda inspirerede terrorist fra Storbritannien.

Sagen har også udstillet den nye regerings mangel på handlekraft i dette spørgsmål. Den ansvarlige minister, Priti Patel, talte sort i et interview, da hun blev bedt om at reagere på dette seneste angreb. Og landets premierminister Boris Johnson var ikke meget bedre, da han på den ene side lovede skrappere lovgivning og samtidig gav Brexit skylden for at man ikke allerede havde gjort noget.

Fængslernes skyld

Utrygheden har fået de britiske medier til at interviewe mange med indsigt i retsvæsenet fra indsatte til fangevogtere. Det tegner et billede af et fængselsvæsen, der tillader de indsatte terrordømte at operere relativt frit. Deres indflydelse på andre indsatte vokser også løbende.

En tidligere indsat fortæller, hvordan de muslimske terrorister, der næppe har drukket et glas vin i deres liv, melder sig ind i AA, Anonyme Alkoholikere. Efter fængslernes regler giver det dem adgang til at slippe ud af deres celler for en tid og dermed en mulighed for at påvirke andre.