Avis sætter spot på venstrefløjen: Hvorfor tør socialister ikke kritisere islam?

0
9032
"Mens venstrefløjen argumenterer imod tørklæde-og burkaforbud herhjemme, kæmper brave kvinder i den muslimske verden en frihedskamp for at få lov til at smide den dragt, de er påtvunget," skriver Kristeligt Dagblad i en leder. Arkivfoto

Religionskritik var engang en mærkesag for den yderste venstrefløj, men der er næsten ingen kritik af islam på venstrefløjen, selv om islam går stik imod mange af socialismens idealer, konstaterer Kristeligt Dagblad i artikelserie. Avisens chefredaktør kritiserer venstrefløjen for at vende det blinde øje til islams undertrykkelse

“Religion er opium for folket”.

Sådan skrev socialismens chefideolog Karl Marx i 1843, og i mange år stod religionskritik højt på venstrefløjens dagsorden. Men det er slut nu. For mens det var nemt for mange socialister at kritisere den kristne kirke, så har den yderste venstrefløj det meget svært med kritik af islam.

For set med venstrefløjens øjne er indvandrere en minoritet, der skal forsvares. Derfor går man nødigt ud med kritik af deres religion. På trods af at islam er åbenlyst i strid med mange af de socialistiske idealer om f.eks. human retspolitik og ligestilling mellem kønnene.

Det konstaterer Kristeligt Dagblad i en stor artikel i serien “Hvorhen, venstrefløj”.

”Kirkens stærkt svindende betydning for samfundsudviklingen og den store indvandring fra muslimske lande udfordrer venstrefløjens traditionelle religionskritik. For hvad stiller man op, når indvandrerkvinder med muslimsk baggrund ikke vil give hånd til mænd, måske gerne tildækker sig med niqab, går ind for stening og blankt afviser, at homoseksuelle skal have ret til at indgå partnerskaber med hinanden,” som avisen skriver.

Religion er opium for folket, mente socialisternes chefideolog Karl Marx. Men i dag er religionskritikken næsten forstummet på venstrefløjen, især når det gælder islam.

Islam har udløst en konflikt på venstrefløjen

Professor Jakob Egholm Feldt fra Roskilde Universitet, der forsker i religioners indflydelse på idéhistorien, konstaterer at islam har udløst en konflikt på venstrefløjen:

“Efter religionernes genkomst, også som politisk og internationalt konfliktområde de sidste 20 år, er der kommet en konflikt internt i venstrefløjen, som handler om, hvorvidt minoriteters religion skal ses som en del af deres undertrykte minoritetsidentitet eller som en del af den magt, der fastholder dem i patriarkalske systemer,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Avisen har talt med to politikere fra Enhedslisten, der tydeligt har deres kvaler med at rette religionskritikken mod islam. Folketingsmedlem Christian Juhl, der er såkaldt livssyns og kirkeordfører for Enhedslisten, er mere optaget af at få adskilt folkekirken fra staten, og han kalder det ”voldsom diskrimination”, at et flertal i Folketinget har indført et forbud mod at bære burka og niqab i det offentlige rum.

En anden Enhedslisten-politiker, den tidligere skoleborgmester i København Per Bregengaard, forklarer den manglende islam-kritik med at det multikulturelle samfund spiller en større rolle i dag for venstrefløjen og at “flygtninge og indvandrere er en gruppe, der har været udsat for diskrimination”.

Chefredaktør: Venstrefløjen svigter

Artiklen om venstrefløjens manglende islamkritik har også udløst en leder i avisen. Under overskriften ”Venstrefløj svigter religionskritik” skriver chefredaktør Erik Bjergager, at venstrefløjen med sin manglende kritik vender det blinde øje til islams undertrykkelse af kvinder, seksuelle minoriteter og andre religioner, herunder forfølgelsen af kristne i den muslimske verden.

“At tie over for islams undertrykkende elementer er at tage undertrykkernes parti. Og hvordan kunne venstrefløjen ende der? Den socialistiske religionskritik trænger til et grundigt serviceeftersyn. Den religionskritik, der historisk set har været så vigtig i udviklingen af demokratier og borgerlige rettigheder, burde også være en grundsten for den moderne venstrefløj,” skriver chefredaktøren.

Kristeligt Dagblads artikel Islam har fået venstrefløjens religionskritik til at blafre kan læses her (NB: Kræver abonnement)