Afstemning om forsvarsforbehold nærmer sig dødt løb

0
1677
Skal det danske forsvarsforbehold afskaffes? Nej, mener et stigende antal danskre, i følge Voxmeter. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Ny Voxmeter-måling viser, at stadig flere danskere vil sige nej til at afskaffe det danske EU-forsvarsforbehold

Modstanden mod at afskaffe det danske EU-forsvarsforbehold vokser.

En ny Voxmeter-måling for Ritzau viser, at 46,8 procent nu vil stemme nej til at afskaffe forsvarsforbeholdet. Det er stigning på 7,5 procentpoint på bare to uger.

For to uger siden sagde 60,7 % ja til Voxmeters spørgsmål “Hvis der var folkeafstemningen i dag om at afskaffe det danske forsvarsforbehold i EU, hvad ville du så stemme? (Uden ‘ved ikke’)”.

Nu er det kun 53,2 %, der svarer ja til det spørgsmål.

Cirka 1000 repræsentativt udvalgte danskere har deltaget i undersøgelsen.

Mange tvivlere

Der er dog stadig en meget stor andel af tvivlere. Voxmeter har også stillet ja/nej til forsvarsforbehold-spørgsmålet, hvor der var mulighed for at svare ‘ved ikke’. Når spørgsmålet stilles sådan, svarer 24,3 procent ‘ved ikke’, mens 40,3 procent svarer ja og 35,4 svarer nej.

De mange tvivlere er skidt nyt for ja-siden. For tvivlerne hælder mest til et nej.

”Det kan godt være, at ja-siden fører med 5-10 procentpoint langt hen ad vejen denne gang. Men det er tvivlergruppen, som afgør det. Desværre for ja-siden. Når vi kigger på tvivlerne fra 2015, så var der et stort flertal af dem, som ikke havde lyst til mere EU. Derfor endte de med at sige nej,” sagde Derek Beach, professor og forsker i EU og folkeafstemninger ved Aarhus Universitet, for nylig til Jyllands-Posten.