Afskaf den gensidige forsørgerpligt for alle

0
4461
Kim Malmberg Hansen er formand for DF Holbæk.

Den gensidige forsørgerpligt er udtryk for en forældet og gammeldags syn på parforholdet, mener Kim Malmberg Hansen, DF-formand i Holbæk, som glæder sig over, at der er fremsat et borgerforslag om at afskaffe den gensidige forsørgerpligt

Af Kim Malmberg Hansen. Bjergmarken 49. 1.tv, 4300 Holbæk, formand for Dansk Folkeparti i Holbæk

Det gjorde stort indtryk på mig at jeg den 1. november at jeg på dr.dk kan læse at der nu er samlet 50.000 stemmer sammen, så borgerforslaget vil nu blive fremsat i folketinget.

Naturligvis skal den gensidige forsørgerpligt da afskaffes.

Af borgerforslaget kan man bl.a. læse: ”Den gensidige forsørgerpligt blev skabt i 1926. Her skulle den beskytte den hjemmegående hustru og børene mod at manden brugte sin løn udenfor husstanden”.

Men i dag er den udtryk for et forældet og gammeldags syn på parforholdet.

I dag må man sige det er uværdigt, det er på tide vi skaber reel ligestilling, hvor mand og kvinden har egen indtægt.

Gensidig forsørgelsespligt betyder, at hvis du er på visse offentlige forsørgelsesydelser, som eksempelvis kontanthjælp, førtidspension eller folkepension, så bliver din ydelse sat ned, hvis din ægtefælle har en indkomst på mere end 236.728 kroner, og I begge derudover har en indkomst på mere end 125.000 kroner.

Reglerne om gensidig forsørgerpligt for samlevende er ophævet fra den 1. januar 2016.

Lad mig komme med et par eksempler.

Af artiklen på dr.dk kan man bl.a. læse om Jessie Balslev, som bor på Ærø.

Hun arbejde som lægesekretær indtil 2011, hvor hun blev ramt af sklerose og måtte søge førtidspension.

Selvom hendes mand arbejder fuldtid, er de kommet i klemme i den gensidige forsørgerpligt. For hver gang Jessie Balslevs mand tjener mere end normalt, bliver hun trukket i sin pension.

Hvor den almindelige sats ligger på 16044,00 kroner pr måned før skat for førtidspensionister, har Jessie Balslev eksempelvis oplevet kun at få ca 11,000 kroner før skat.

For Familien Balslev betyder den gensidige forsørgerpligt, at selvom manden arbejder rigtig meget, så har de en konstant usikkerhed på økonomien.

I Ekstrabladet kan man d 28 oktober i Nationen læse om Christina.

For Christina er der uddannet sygeplejerske kan det ikke betale sig at arbejde på fuld tid. For jo mere hun tjener, jo mere modregnes hendes mand i pensionen.

Det fremgår af artiklen at hendes mand fik konstateret sklerose for 5 år siden, få måneder efter blev parret forældre for anden gang.

Som tidligere beskrevet er førtidspensionen 16044 kr/måned.

Så kommer gen gensidige forsørgerpligt, og pensionen reduceres med omkring 4.000 kr. måned.

Så økonomien er hård for familien med 2 mindre børn.

Det er mit håb at politikerne afskaffer denne dybt uretfærdige lov.