”Vi svigter ikke de danskere, der stemmer på os”

0
1890
Kristian Thulesen Dahl taler ved valgfesten hos Dansk Folkeparti i Snapstinget på Christiansborg. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

“Jeg forlader ikke skuden i stormvejr,” sagde Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, da DFs store valgnederlag stod klart onsdag aften. Nu vil DF koncentrere sig om at levere til de 8,76 procent af vælgerne, der stemte på partiet

Selv om Dansk Folkeparti fik en syngende lussing af vælgerne ved onsdagens folketingsvalg, så er DFs formand Kristian Thulesen Dahl hverken på vej væk eller har planer om at lave et større politisk kursskifte.

Det understregede han, da han tidligt på valgaften kommenterede på resultatet, som giver DF bare 8,7 procent af stemmerne mod 21,1 procent ved valget i 2015.

”Vi tager danskernes valg alvorligt. Vi respekterer det. Vi siger ikke, som nogle kulturradikale efter valget i 2015, da valget ikke passede dem, at de overvejede at flytte ud af landet. Vi truer ikke med at rejse. Vi truer med at blive,” sagde Kristian Thulesen Dahl, da han talte til DFs valgarrangement i Snapstinget på Christiansborg ved 21-tiden.

“Vi siger ikke, som nogle kulturradikale efter valget i 2015, da valget ikke passede dem, at de overvejede at flytte ud af landet”

Kristian Thulesen Dahl, DF-formand

”Ligesom jeg føler et stort ansvar for at sikre, at Dansk Folkeparti kommer godt videre efter dette. Så jeg kan sige uden nogen form for tøven: Jeg forlader ikke skuden i stormvejr. Jeg tager ansvaret på mig for at bringe partiet fremad igen,” fortsatte han.

“Jeg tager ansvaret på mig for at bringe partiet fremad igen,” sagde Kristian Thulesen Dahl. Foto: Philip Davali/Scanpix 2019

Tilbagegang bliver selvforstærkende

Valgresultatet var ventet, sagde Kristian Thulesen Dahl, for meningsmålingerne har talt deres tydelige sprog:

”Ligesom fremgang avler fremgang er det også med tilbagegang. Det bliver selvforstærkende. Hver dag de sidste 4 uger er danskerne blevet vækket med historien om, at målingerne halverer DF. Og stort set alle de interviews jeg har lavet, er startet med historien om målingerne. Det gør det naturligvis svært at få de politiske budskaber afsted. Og det gør, at valget i dag derfor bliver ringere, end vi havde håbet,” sagde DF-formanden med henvisning til, at DF sidste gang “have medvind på alle cykelstier på én gang” og fik et valg, der var over partiets niveau.

Men selv om Dansk Folkeparti nu mister 21 af sine nuværende 37 pladser i Folketinget, så er partiet klar til at knokle for sine velkendte mærkesager: Styr på udlændingepolitikken og bedre råd til kernevelfærd.

“Vi svigter ikke de danskere, der stemmer på os,” sagde Kristian Thulesen Dahl. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

”Vi svigter ikke de danskere, der stemmer på os. For fra i aften – når resultatet er kendt – og vi en stund har ærgret os over tilbagegangen – skal opmærksomheden over på at tjene de danskere, der i dag har sat krydset ved Dansk Folkeparti. De skal have tak og benhård kamp for den politik, de har sat kryds ved. Og vi viger ikke fra den politik, som danskerne kender os for,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

“Vi viger ikke fra den politik, som danskerne kender os for”

Kristian Thulesen Dahl, DF-formand

Vil tage rundt til DFs bagland

Han roste partiets mange tillidsfolk og medlemmer for en god valgkamp, og vil nu sætte gang i arbejdet for en strategi for, hvordan partiet kommer videre.

“Og jeg vil som led i dette arbejde tage en rundtur til Dansk Folkepartis bagland og drøfte situationen med dem. De står i første række overfor både de danskere, der har tilvalgt os i dag, men også dem, der har fravalgt os. Så deres råd til os og til mig er værdifulde,” sagde Kristian Thulesen Dahl.