Valg i Bayern: Tredobbelt nederlag for regeringen i Berlin

0
2399
Medlemmer af CSU ser med bekymrede miner til, mens valgresultaterne strømmer ind ved søndagens valg i Bayern. Foto: Photo by Christof STACHE / AFP

Søndagens landdagsvalg i Bayern var en katastrofe for regeringen i Berlin. Socialdemokraterne blev mere end halveret, og CSU har mistet sin afgørende rolle. Begge partier sidder sammen med CDU i regeringen, der har kaldt til krisemøde

Markus Söder er som CSUs leder i Bayern en politiker af den gamle skole. Han kan overdøve larmen i et øltelt i timevis, taler brovtende og på dialekt når det skal være – og er ikke bleg for at hive en kanin op af hatten, som da han lige inden valget foreslog, at fristaten Bayern skulle have sit eget rumprogram.

Men den gamle skole duer ikke mere. I mere end halvtreds år har CSU regeret Bayern – ofte med absolut flertal. Søndag fik partiet 37 procent af stemmerne – og skal finde en eller flere partnere for at gøre sig forhåbning om stadig at blive ved magten. Efter nederlaget søndag aften talte Markus Söder for en gangs skyld om ydmyghed.

Han giver den dog stadig som den stærke mand i CSU i modsætning til partiets formelle leder Horst Seehofer, der sidder som indenrigsminister i Berlin. Söder vil derfor forsøge at danne regering med et andet borgerligt parti. Her mener han formentlig partiet De Frie Vælgere, der netop er startet i et opgør med CSU og som klarede sig godt.

Bayerns premierminister Markus Söder, spidskandidat for CSU, i en tv-debat søndag aften med spidskandidaten for De Grønne i Bayern, Katharina Schulze, og De Frie Stemmers spidskandidat Hubert Aiwanger. CSU var spået et skidt valg i den tyske delstat Bayern. Alligevel er søndagens resultat rystende og kan være starten på Merkel-æraens afslutning, lyder det. Foto: LUKAS BARTH-TUTTAS/Ritzau Scanpix

Flygtninge

Lykkes denne manøvre for Söder, kommer der ikke store forandringer i Bayern. Derimod får nedturen større konsekvenser i Berlin, hvor resultatet bliver set som et tredobbelt nederlag for regeringen. For det første er nederlaget for SPD så hårdt, at partiet må overveje sin plads i regeringen, hvor man lider under at være den lille partner. For det andet bliver CSU selv svækket i regeringssamarbejdet, hvor man i forvejen ofte var på tværs af Merkel.

Endelig er dette i dobbelt forstand et nederlag for Berlins zigzagkurs overfor flygtninge. De tyske medier har skrevet meget om at CSU taber vælgere til partier som de grønne, fordi CSU står for en noget skarpere kurs overfor flygtninge end søsterpartiet CDU under kansler Merkel. Logikken skulle være, at netop kristelige vælgere, der før er gået til den kristelige-sociale union, CSU, så går til andre værdipolitikere som netop de grønne.

Hvis man ser på tallene, så har de grønne godt nok fået et godt valg og bliver det næststørste parti i landdagen i Bayern, men det er det indvandrerkritiske parti AfD, der får den største fremgang. Alternative für Deutschland får opbakning fra godt 10 procent af vælgerne i Bayern og kommer dermed for første gang ind i landdagen.

Jubel hos De Grønne efter søndagens valg i Bayern. Foto: Odd ANDERSEN / AFP)