Tyskerne vil redde EU – vi andre betaler

0
2747
Den tyske forbundskansler Angela Merkel. Foto: ohn Macdougall/POOL New/Ritzau Scanpix

Tyskerne overtager formandskabet for EU denne sommer og de er mere end klar til at styre unionen i deres retning. Det betyder en milliardstor regning for danskerne

Når den politiske sæson starter i Bruxelles efter sommerpausen, skal det tyske formandskab håndtere tre store kriser. Et nyt budget skal forhandles på plads uden et stort bidrag fra Storbritannien og samtidig skal aftalen om Brexit endelig på plads. Og så er der lige det med en hjælpepakke til næsten 4000 milliarder kroner, der skal starte økonomien i EU og som især vil hjælpe Sydeuropa.

”Det er en eksistentiel krise; værre end finanskrisen. Og det er derfor, at Tyskland har gjort noget, som ingen havde forventet: nemlig i rammerne af en fransk-tysk aftale så vil vi tilbyde 500 milliarder euro i hjælp til de lande, der er hårdest ramt. Det havde ingen regnet med,” sagde landets egen EU-ambassadør, Michael Clauss, fornylig.

Da ambassadør Clauss i et interview talte om de tyske prioriteter for formandskabet, var han udiplomatisk klar. Han talte om det denne gang handler om EU’s fremtid og om hvorvidt euroen skal overleve. Og hans løsning er et endnu stærkere EU og det bliver Tysklands EU.

Briterne skal nok lægge mærke til at skal opgive noget af deres selvstændighed for få adgang til det indre marked:

”Er en deal mulig? Ja, helt sikkert, men jeg mener, at UK må være mere realistisk,” sagde ambassadøren og fortsatte i sin udiplomatiske facon:

”For at sige det lige ud, så mener jeg ikke, at man kan have fuld suverænitet og samtidig fuld adgang til det indre marked. Og denne Brexit sag vil tage det meste eller hele den politiske opmærksomhed i september og oktober.”

Da ambassadøren blev spurgt om, hvordan EU skal overbevise Danmark og de tre andre sparsommelige medlemslande om at opgive deres modstand mod større udgifter, talte han i et minut uden at sige noget. Til sidst sagde han dog, at det nok er op til hans chef, Angela Merkel, at overtale de skeptiske naboer. Og at løsningen nok er en rabat, der kan få de skeptiske til at fortælle deres egne parlamenter, at man dog har opnået noget.

Lunkne tyskere

De tyske borgere er mere lunkne end deres elite overfor EU. Mindre end halvdelen siger i seneste eurobarometer måling, at de ser EU i et positivt lys. Helt omvendt er det dog med den fælles valuta, euroen, som 81 % af tyskerne er begejstret for.

Det er en kovending fra euroens første dage, hvor den i Tyskland blev døbt Teuro, fordi alle priser syntes at stige med skiftet til euro. Og dengang var det cool i Forbundsrepublikken at tænke på D-mark med glæde og sentimentalitet. Men euroen har især hjulpet de rige lande og tyskerne ser det nu som fundamentet for deres relativt store rigdom.

Det kan forklare, hvorfor de ellers ret påholdende tyskere foreløbig har accepteret Merkels nye rolle som julemand i EU. Og med tyskerne forenet i denne ide bliver EU-politik i efteråret til en kampplads.

Kilder: Guardian, eurobarometer, Spiegel, EPC.