Ok med Diddedarling og Smiley: Minister vil ikke stramme navnelov

0
2178
Ziggimagnus eller Diddedarling? Nye fjollede børnenavne får flere politikere til at kræve en opstramning af navneloven. Arkivfoto

Den liberaliserede navnelov truer danske traditioner, mener Dansk Folkeparti. Social- og indenrigsminister Astrid Krag mener dog ikke, at der grund til at stramme navneloven

Magnusdakki, Amaliatusshaliha, Diddedarling, Ziggimagnus, Rasmusbailey, Smiley og Annakeciia. Det er nogle af de navne, som forældre har fået grønt lys til at kalde deres børn de senere år. Takket været en liberalisering af navneloven i 2006, er der nemlig i dag meget vide grænser for, hvad man kan døbe eller navngive børn.

Og det bliver der ikke lavet om på under den nuværende regering. Social- og indenrigsminister Astrid Krag mener i hvert fald ikke, at der er grund til at stramme navneloven. Det fastslog hun onsdag i Folketingets spørgetid, hvor Dansk Folkepartis ordfører på børneområdet, Marie Krarup, spurgte til ministerens holdning til, at stadig flere forældre giver deres børn selvkomponerede navne

“Jeg har ikke noget problem med at der er plads til unikke og kreative navne. Men jeg regner da med, at forældre, der vælger at give deres børn et unikt navn, de husker, at det skal holde både i børnelivet, med alt hvad der hører til, og ind i resten af livet. Det er jo kun af mange ansvar, vi forventer, at forældre er i stand til at tage,” sagde social- og indenrigsminister Astrid Krag.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag i dagens sp’ørgetid. Fra Folketings-tv

Marie Krarup: Sørgelig udvikling

Marie Krarup kalder udviklingen med mærkelige, selvkomponerede navne for sørgelig, og hun mener, at det er nødvendigt at stramme op.

“Med den liberaliserede navnelov giver man fuldstændig frit løb for denne her tendens i tiden med, at man skal være anderledes, ny og innovativ på alle områder. Og når den tendens går amok på navneområdet, så afvikler man sig selv som en kultur. For det barn, der kommer til at hedde de der mystisk-mærkelige ting, vil jo ikke kunne genkende sig selv i den tradition, der går forud. På en eller anden måde har forældrene dermed udskrevet sig selv af traditionen,” sagde Marie Krarup til social- og indenrigsministeren.

“det barn, der kommer til at hedde de der mystisk-mærkelige ting, vil jo ikke kunne genkende sig selv i den tradition, der går forud”

Marie Krarup, Dansk Folkeparti

Marie Krarup mener, at det i sidste ende er et spørgsmål om at kunne videreføre den danske kultur og det danske fællesskab.

“Derfor mener jeg ikke at det skal tillades, at man finder på alle mulige gakkede navne. Jeg har forståelse for, at man skal kunne give navne, der ikke er helt almindelige. Men man er nødt til at hegne bedre ind, hvad man mener med almindelige navne. Det kan for eksempel være navne, som har været brugt tidligere. Det er nødvendigt at bremse op, hvis vi skal fastholde vores tradition,” sagde Marie Krarup.

Marie Krarup, Indfødsrets- og integrationsordfører, Undervisningsordfører, kirkeordfører,
Kirkeordfører, børneordfører, gymnasieordfører, ordfører vedr. det danske og det tyske mindretal. Foto: Steen Brogaard