Tysk parlament fordømmer anti-israelsk bevægelse, som Enhedslisten gav en pris

0
2486
Københavns teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (th.) overrækker Copenhagen Courageous Award-prisen til tre aktivister fra den anti-israelske bevægelse BDS. Overrækkelsen fandt sted på Københavns Rådhus, men det var som privatperson at borgmesteren deltog, siger Enhedslisten. Foto af Copenhagen Courageous Awards initiativtager Ulrik Kohl fra Twitter

Den anti-israelske bevægelse BDS er blevet fordømt i Forbundsdagen som anti-semitisk. I København fik BDS overrakt en pris af Enhedslistens borgmester i København

En anti-israelsk organisation, som i februar fik overrakt en pris på Københavns Rådhus, er blevet fordømt i Den Tyske Forbundsdag. Det er partierne De Grønne, Socialdemokraterne, Liberale og konservative, som forleden stemplede organisationen BDS – det står for Boycott, Divestment, Sanctions – som anti-semitisk.

Det var den såkaldte »Copenhagen Courageous Award«-pris, som i februar blev tildelt tre medlemmer af BDS. De fik prisen for at modarbejde staten Israel, blandt andet ved at opfordre til boykot af israelske varer. Prisen blev overrakt af Enhedslistens teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen. Hun blev dengang kritiseret fra flere sider, men forsvarede sig med, at overrækkelsen skete som privatperson.

“BDS-bevægelsens argumentation og metoder er antisemitiske”

Vedtagelse i den tyske Forbundsdag

Læs også: German parliament condemns ‘anti-Semitic’ BDS movement

Opfordrer Enhedslisten til at tage afstand

Finn Rudiazky, der er medlem af Borgerrepræsentationen for Dansk Folkeparti, var en af kritikkerne. Efter den nyeste udvikling i sagen opfordrer han Enhedslistens leder Pernille Skipper til at tage afstand fra BDS-bevægelsen.

“Jeg var chokeret dengang og jeg er chokeret nu. Bevægelsen er anti-semitisk. Deres slogans og retorik vækker ubehagelig minder om en historie, som vi burde have lært af. Jeg vil gerne opfordre Enhedslisten leder Pernille Skipper til at tage afstand fra bevægelsen og dens retorik. Vi skal ikke legitimere slogans, der som de tyske parlamentarikere siger det ’genkalder fortidens Nazi-propaganda’. Vi har brug for, at de folkevalgte i Enhedslisten nu siger fra”, siger Finn Rudaizky  i en pressemeddelelse.

“Bevægelsen er anti-semitisk. Deres slogans og retorik vækker ubehagelig minder om en historie, som vi burde have lært af”

Finn Rudaizky, medlem af Borgerrepræsentationen (DF)

Måtte flygte fra nazisterne

Finn Rudiazky er selv jøde og i 1943 måtte han og hans familie tage flugten til Sverige, da nazisterne i Danmark indledte interneringen af de danske jøder. Hans forældre stammer fra henholdsvis Litauen og Polen og kom til Danmark som følge af jødeforfølgelserne i Østeuropa.

”Man må kritisere Israel alt det man vil. Lige som man må kritisere Danmark alt det man vil. Men det skal ikke være med propaganda, der er inspireret af nazisternes had til jøder. Derfor er jeg også glad for vedtagelsen i den tyske Bundestag. Nu mangler vi så at Enhedslistens Pernillle Skipper på sit partis vegne tager afstand for BDS,” siger Finn Rudaizky.

Rejs sagen i EU-parlamentet

DF-politikere er også kandidat til søndagens EP-valg. Han mener, at sagen bør tages op i Europa-Parlamentet.

”Vi ser disse strømninger over alt i Europa. Det er både på den yderste venstrefløj og på den yderste højrefløj, at man genfinder denne retorik, som BDS benytter sig af. Jeg vil gerne have Europa-Parlamentet til at stille sig i spidsen for en kampagne, der skal bekæmpe det stigende jødehad, som vi desværre oplever i Europa”, siger Finn Rudaizky.

Læs også: EL-borgmester hædrede forening for at modarbejde Israel