Sverige: Domstol løslader islamister, som politiet kalder sikkerhedstrussel

0
2364
Imamen Abo Raad, der her ses i en YouTube-video fra Västeräsmoskeen, er blandt de seks, der skulle have været udvist, men nu er blevet løsladt. Abo Raad er bl.a. anklaget for at have stået bag døds- og bombetrusler.

Seks mænd, der ifølge politiet udgør en akut fare for svenskernes sikkerhed, bliver lige nu løsladt fra svenske fængsler. En domstol har forhindret at de blev udvist – i stedet kan de gå frit rundt

Det er en sag, der vækker forargelse langt ind i de kredse i Sverige, hvor migranter ellers altid er gode og en berigelse af samfundet. I foråret samlede den svenske sikkerhedstjeneste Säpo seks islamister ind til forhør. Vurderingen var at de seks mænd udgjorde en akut trussel mod sikkerheden og regeringen afgjorde, at de seks straks skal udvises til deres hjemlande i Mellemøsten.

Regeringen er blevet underkendt af den øverste domstol i migrationsspørgsmål, Migrationsöverdomstolen. Her er vurderingen, at de seks mænd risikerer strafforfølgelse i deres hjemlande. For at undgå det og fordi domstolen vurderer retssikkerheden i landene som lav, skal de seks mænd altså blive i Sverige.

Migrationsöverdomstolen har også i andre tilfælde forhindret udvisninger af farlige personer, hvilket forarger mange svenskere. Den danske praksis på området er anderledes og har gjort det muligt at udvise islamister til for eksempel Marokko.

Hemmeligt synderegister

Mændene tæller imamen Abo Raad fra Irak, og hans søn, Raad al Duhan. Anklagerne mod dem alle bliver holdt hemmeligt, men det er kendt, at de to står bag bombe- og dødstrusler og at de har rådet over fonde med midler, der kan finansiere terror. Imamen prædiker ved en af Sveriges mest berygtede moskeer og også andre moskeer trækker på hans evner som prædikant.

En af de fire andre er Abdel-Nasser el Nad, en egypter med samme navn som landets tidligere statsoverhoved. Ifølge svenske medier er han allerede på fri fod. Abdel-Nasser el Nad er særlig interessant, fordi han som leder af en friskole i Göteborg siges at have inspirereret de mange unge fra byen, der blev IS-krigere.

Nu skal mændene så i stedet en gang eller to møde op på den lokale politistation. Hvis det ikke lige passer dem, risikerer de i værste fald en måneds fængsel.