Morten Messerschmidt smidt ud af DR-program – Katrine Winkel Holm tager sagen op i DRs bestyrelse

0
9610
Morten Messerschmidt, næstformand og klima- og kultur-ordfører for DF. Foto: Carsten Lundager

DFs medlem af Danmarks Radios bestyrelse, Katrine Winkel Holm, kritiserer DR-vært, der slukkede for Morten Messerschmidts mikrofon midt under debat med ung klimaaktivist. Nu rejser hun sagen i DRs bestyrelse

“Morten Messerschmidt, nu tror jeg simpelthen, at jeg lukker ned for dig. Tak fordi du kom, klimaordfører for Dansk Folkeparti…”.

Knap 26 minutter inde i tirsdagens udgave af radioprogrammet P1 Debat, blev Dansk Folkepartis næstformand og klimaordfører Morten Messerschmidt bedt om at gå igen af værten Gitte Hansen. På det tidspunkt havde han ventet 19 minutter, før han kom til orde.

Morten Messerschmidt fik ikke lov at tale i mange minutter, inden han blev smidt ud. Han var kritisk overfor en ung deltager i programmet, den 16-årige klimaaktivist og gymnasieelev Jelva Illeris Schultz fra bevægelsen “Fridays for Future”. Hun kom direkte fra en klimademonstration på Christiansborg Slotsplads. Messerschmidt mente, hun burde gå i skole i stedet for at stå og demonstrere, og han kaldte demonstrationen for noget pjat.

“Du skal slet ikke udtrykke dig demokratisk, du skal gå i skole, og så skal du vente, til du bliver 18 år,” sagde han til Jelva Illeris Schultz, da hun sagde, at demonstrationen var “de unges mulighed for at udtrykke sig demokratisk”.

Dét synspunkt provokerede tilsyneladende radioværten, Gitte Hansen, der havde inviteret den unge klimaaktivist, og præcis 25 minutter og 45 sekunder inde i udsendelsen, valgte hun at slukke for DF-næstformandens mikrofon.

Det skete cirka seks minutter efter, at han første gang kom til orde – og efter at socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen, den radikale gruppeformand Sofie Carsten Nielsen og den 16-årige klimaaktivist havde været på i programmets første 19 minutter.

Tirsdagens P1 Debat kan høres herMorten Messerschmidt får ordet efter 19:15 minutter.

Klimaaktivister demonstrerer foran Christiansborg i forbindelse med Folketingets åbning. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix)

Katrine Winkel Holm tager sag op i DR-bestyrelse

Men dermed slutter sagen ikke. For Dansk Folkepartis medlem af Danmarks Radios bestyrelse, Katrine Winkel Holm, vil nu tage sagen op i DRs bestyrelse. Hun siger til Berlingske, at episoden viser, at DR stadig har et problem med partiske journalister og partisk dækning. Hun vil derfor spørge på et kommende bestyrelsesmøde, om DR mener, at studieværtens adfærd er acceptabel i DR.

“Det er meget, meget mærkeligt, at man inviterer en næstformand i et parti ind, og når han så svarer på spørgsmålet og siger, hvad han har på hjerte, så beder man ham om at gå, siger tak for i dag og slukker for mikrofonen,” siger Katrine Winkel Holm.

Hun mener, at det var tydeligt, at radioværten var på den 16-årige aktivists og venstrefløjens side:

“Hele den indledende del af debatten, som jeg hører den, er meget skæv. Det var tydeligt, at studieværten havde sympati for den yderste venstrefløj og for en ret ekstrem klimadagsorden. Hun stillede fuldstændig ukritiske spørgsmål, og det var mikrofonholderi for den 16-årige klimaaktivist, mens Morten Messerschmidt, når han var meget kritisk over for klimaaktivisten, blev bedt om at gå,” siger Katrine Winkel Holm til Berlingske.

“Det var tydeligt, at studieværten havde sympati for den yderste venstrefløj og for en ret ekstrem klimadagsorden”

Katrine Winkel Holm, DF-udpeget bestyrelsesmedlem i DR, til Berlingske
Katrine Winkel Holm er medlem af Danmarks Radios bestyrelse, hvor hun nu vil have svar på, hvad DR-ledelsen mener om, at Morten Messerschmidt blev smidt ud af radioprogrammet P1 Debat.

Messerschmidt: Pinagtig P1 debat

Morten Messerschmidt skriver om sagen på sin Facebook-side under overskriften “Pinagtig P1 debat”:

“P1 debat opførte sig pinagtigt i dag. På folkestyrets festdag. Jeg blev inviteret ind for at tale om klima. Det gjorde jeg. Og da jeg blev bedt om at forholde mig til cirkusset på slotspladsen, gjorde jeg det. Derefter blev jeg bedt om at gå. Er det virkelig Public Service?,” skriver han blandt andet.

Morten Messerschmidt på Facebook.

 

P1 Debat blev optaget tirsdag kl. 13 efter Folketingets åbning. Før, under og efter åbningen var der demonstrationer foran Christiansborg af bl.a. unge klimaaktivister, som råbte “mordere” og “landsforrædere” efter politikerne.

Morten Messerschmidt skriver, at han betragtede demonstrationerne som “et børnehaveagtigt” cirkus. Han reagerede derfor skarpt i P1-programmet, da han af den unge klimaaktivist blev beskyldt for at have kørt de unges “fremtid i sænk”:

“Jeg synes ærligt talt det er noget pjat. Jeg synes ikke, at der er nogen grund til, at unge mennesker på den måde skal rende rundt og lege politikere. Der er en grund til at vi har en valgret, der hedder 18 år,” sagde Messerschmidt i udsendelsen, hvor han sagde til Jelva Illeris Schultz, at hvis hun endelig ville demonstrere for klimaet, kunne hun rejse til et af de lande, der er langt mindre ambitiøse på klimaområdet end Danmark, f.eks. Polen.

“Fakta er, at Danmark er mere klimaambitiøst end noget andet land i verden. At beskyldes for at have kørt nogens fremtid i sænk, er derfor så infantilt og tåbeligt, at det ikke hører nogen steder hjemme – uanset alder. Og det gjorde jeg klart,” skriver Morten Messerschmidt på Facebook.

Morten Messerschmidt under Folketingets åbning på Christiansborg tirsdag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2020

Han kritiserer DR for nærmest at gøre en 16-årig aktivist til en mere relevant stemme i debatten end folkevalgte politikere:

“Hvis DR gerne vil høre de unges stemme, bør det så ikke være mellem unge snarere end med folkevalgte? Bør vi ikke først og fremmest sikre, at børn og unge passer deres skole og bliver uddannede og dannede mennesker, snarere end at lege, der ikke er forskel på barn og ung, eller ung og voksen? Og hvem har nogensinde bildt unge mennesker ind, at de har mere ret til at bestemme end voksne, fordi de har fremtiden for sig? Undskyld mig – hvad fanden er det egentlig for et demokratisyn? Mister man lidt af sin stemmeret hver gang man holder fødselsdag?,” skriver Morten Messerschmidt på Facebook.