Syrere kan hjemsendes efter lov, som de radikale stemte for

0
3738
Den radikale leder Sofie Carsten Nielsen mener ikke,a t Danmark skal hjemsende syrere, der har haft midlertidigt ophold i Danmark. Men Radikale Venstre har selv stemt for den lov, som betyder, at syrerne skal hjemsendes. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Eksperter siger til Berlingske, at det er fuldstændig efter loven, når syrere fra Damaskus nu får inddraget deres midlertidige opholdstilladelse. Det kræver nemlig ikke et sikkert Syrien

Det er fuldstændig i tråd med en lov, som Det Radikale Venstre selv har stemt for, når Danmark nu hjemsender syriske flygtninge, der har haft midlertidigt ophold i Danmark.

Det siger flere eksperter til Berlingske.

Radikale Venstre raser sammen med venstrefløjen over, at Flygtningenævnet vil inddrage op mod 500 syreres midlertidige opholdstilladelse. Flygtningenævnets begrundelse er, at syrerne kommer fra Damaskus-området, hvor der ikke længere er krig.

Radikale mener imidlertid ikke, at det er sikkert at vende hjem til Syrien, og “Vi kan ikke være bekendt, at Danmark går enegang og sender flygtninge tilbage til Assad,” som den radikale retsordfører Kristian Heegaard siger til Berlingske.

Han fastslår samtidig, at det “aldrig har været vorees hensigt”, at velintegrede flygtninge fra Syrien skal sendes hjem.

Udvisning kræver ikke sikkert Syrien

Men Berlingske skriver, at hjemsendelsen er helt i overensstemmelse Udlændingelovens paragraf 7.3, som blev vedtaget i 2015. En lov, som Radikale Venstre stemte for, og som blev vedtaget, mens den nuværende radikale leder Sofie Carsten Nielsen var minister.

I følge denne paragraf skal der nemlig ikke være sikkert i hjemlandet, før flygtninge med midlertidigt ophold kan sendes hjem. Den midlertidige beskyttelsesstatus kan kun opretholdes ved de mest ekstreme tilfælde af generel voldsudøvelse i hjemlandet. Derfor kan syrerne godt sendes hjem, selv om situationen i Syrien vurderes til at være alvorlig, skrøbelig eller uforudsigelig.

“Når realiteterne rammer og konkrete sager kommer frem, er der politikere, der vil prøve at trække i land. Men loven er altså ganske klar: Der skal noget ganske ekstraordinært til, før man kan få opholdstilladelse i Danmark. Det gælder også syrerne, når forholdene har ændret sig i hjemlandet,” siger Peter Starup, lektor i flygtningeret ved Syddansk Universitet, til Berlingske.

Radikal ordfører forsvarede stramning

Avisen har fundet ordførertalen fra den radikale ordfører, da loven blev 1. behandlet i november 2014. Her erkendte ordføren Marlene Borst Hansen, at der var tale om en stramning, men den var nødvendig, fordi “vin hen over sommeren har kunnet se, at de er kom ekstraordinært mange asylansøgere til Danmark”.

Berlingskes artikel kan læses her

FAKTA: FLYGTNINGELOVEN PARAGRAF 7, STK. 3

“…I tilfælde omfattet af stk. 2, hvor risikoen for dødsstraf eller for at blive underkastet tortur eller umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf har baggrund i en særlig alvorlig situation i hjemlandet præget af vilkårlig voldsudøvelse og overgreb på civile, gives der efter ansøgning opholdstilladelse med henblik på midlertidigt ophold. En ansøgning som nævnt i 1. pkt. anses også som en ansøgning om opholdstilladelse efter stk. 1 og 2.”

Læs hele loven her