Sværere for Danmark at sende asylsøgere retur til andre EU-lande

0
2426
Asylsøgere på en græsk ø. Arkivfoto

Danmark får afslag i tusindvis af sager, hvor asylsøgere skal sendes retur til det land, som deres asylsag blev behandlet i første gang. Det viser at Dublinforordningen ikke virker, siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen

Det er blevet stadig sværere for Danmark at sende asylsøgere tilbage til det europæiske land, hvor deres asylsag blev behandlet første gang.

Det viser en opgørelse fra Udlændingestyrelsen, som Kristeligt Dagblad bringer.

Dublin-forordningen, som EU-landene og Norge, Schweiz, Island og Liechtenstein indgik i 2013, siger ellers, at en asylansøgning kun kan behandles i ét land. Derfor skal et land principielt kunne sende asylsøgere retur, hvis en asylsøger allerede har fået sin sag behandlet i et andet land. Men i 2016 og i 2017 fik Danmark afslag i 48 og 34 procent af de i alt ca. 8000 sager, hvor asylsøgere blev forsøgt sendt retur.

Til sammenligning var det kun 10,7 og 22,5 procent af sagerne, som blev afvist i 2013 og 2014.

Martin Henriksen: Ikke overraskende

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen er ikke overrasket over, at Dublinforordningen ikke virker.

”Det er en illusion at tro, at de enkelte lande er særligt modtagelige i forhold til at tage asylansøgere tilbage, når de i øvrigt gør sig umage med at holde asylansøgere ude. Andet ville være ulogisk. Det mest effektive er, at hvert enkelt lukker sin grænser, for det er tydeligt, at de fælleseuropæiske løsninger ikke fungerer,” siger Martin Henriksen til Kristeligt Dagblad.