Danmark fortsætter med at give SU til islam-uddannelse i Tyrkiet

0
3692
Det tyrkiske religionsministerium i Ankara (billedet) står bag den islam-uddannelse, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har vurderet til at være SU-berettiget. Arkivfoto

Studerende fra Danmark kan fortsat få SU til kontroversiel islam-uddannelse i Tyrkiet, hvor man bl.a. skal kunne recitere fra koranen for at blive optaget. “Uddannelsen ville aldrig blive godkendt i Danmark,” siger DFs uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl

Studerende fra Danmark vil fortsat kunne få SU, når de tager en islam-uddannelse i Tyrkiet, som det tyrkiske religionsministerium står bag.

Det sker på trods af, at uddannelsen med titlen ”Divinity” både stiller krav om en mundtlig optagelsesprøve, hvor der skal citeres fra koranen, og har krav om, at de studerende skal være ugifte.

Tirsdag var uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) kaldt i samråd om uddannelsen. Kritikere mener nemlig, at den ikke lever op til kravene for at få SU med til udlandet. Men ministeren oplyste på samrådet, at Uddannelses- og Forskningsstyrelsen  har revurderet sin oprindelige godkendelse og at konklusionen er den samme:

De to islam- og kulturuddannelser i Tyrkiet, som der er tale om, vil fortsat være SU-berettigede. Det springende punkt er, om der stilles krav om religiøs eller politisk anskuelse hos studerende eller undervisere. Det gør der ikke, vurderer Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, som bl.a. støtter sig til en vurdering fra Københavns Universitet.

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen i tirsdagens samråd. Fra Folketings-TV

Professor: Næppe en kritisk teologisk uddannelse

På Syddansk Universitet stiller professor i politik og islamiske studier, Dietrich Jung, dog spørgsmål ved den vurdering. Da sagen kom frem i sommer, sagde han til Berlingske, at styrelsen burde have sat sig bedre ind i tingene, bl.a. ved at kigge på undervisningsmateriale og curriculum. Eftersom uddannelsen udbydes af Direktoratet for Religiøse Anliggende i Tyrkiet – det tyrkiske religionsministerium, som bl.a. driver ca. 30 tyrkiske moskeer i Danmark og er direkte underlagt den tyrkiske præsident Erdogan – er der nemlig grund til at være skeptisk.

”Der er for mig at se ingen grund til at forvente, at man her modtager kritisk teologisk undervisning. Det er mere sandsynligt, at eleverne bliver undervist i den tyrkisk nationalistiske islamisme, som Erdogan i stigende grad står for,” sagde Dietrich Jung til Berlingske.

“Det er mere sandsynligt, at eleverne bliver undervist i den tyrkisk nationalistiske islamisme, som Erdogan i stigende grad står for”

Dietrich Jung, professor i politik og islamiske studier, til Berlingske

DF-ordfører: Bekymrende

Dansk Folkepartis uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl er også bekymret. I tirsdagens samråd, som Nye Borgerlige havde indkaldt til, udtrykte han undren over, at styrelsen har godkendt uddannelsen, uden tilsyneladende at forholde sig til eksempelvis optagelseskravet om at man skal kunne recitere fra koranen og være ugift.

”Jeg synes, det er bekymrende. Dels når vi har en professor, som finder det usandsynligt, at der ikke stilles konfessionelle krav (krav til en bestemt trosretning, red.), og dels at man ikke har været inde og forholde sig til optagelseskriterierne. Hvis man skal give SU til en uddannelse i Tyrkiet, bør man gå meget grundigt ned i, hvad det er,” sagde Jens Henrik Thulesen Dahl.

Dansk Folkepartis uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl stiller spørgsmål til ministeren under tirsdagens samråd. Fra Folketings-TV

I følge DFs ordfører ville en uddannelse med tilsvarende krav i Danmark aldrig været blevet godkendt. Derfor burde Divinity-uddannelsen i Tyrkiet heller ikke have fået det blå stempel af danske myndigheder.

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen har nu lovet Folketingets partier en skriftlig redegørelse om godkendelse fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

Ministeren afviser, at han kan blande sig i den faglige vurdering af uddannelsen.

”Jeg vil ikke afvise, at der er problemer, overhovedet. Men jeg kan bare ikke gå ind i den faglige sagsbehandling og foretage den,” sagde Jesper Petersen i samrådet.