Storbritannien i krig med EU over Nordirland

0
2715
Den britiske premierminister Boris Johnson er i sin gode ret til at opsige den særlige Brexit-aftale med EU om Nordirland, lyder vurderinen fra den højeste juridiske kapacitet i Storbritannien. Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

EU skaber så store økonomiske problemer og puster til de gamle irske stridigheder, at Storbritannien er i sin gode ret til at opsige den særlige Brexit-aftale med EU om Nordirland

Vurderingen kommer fra landets højeste juridiske kapacitet, attorney-general Suella Braverman. Hun ser den aggressive politik fra Bruxelles i forhold til handlen som så krigerisk og undergravende, at den direkte kan ødelægge den såkaldte Langfredagsaftale fra 1998. Aftalen, der i høj grad var støttet af USA, har sikret et kvart århundrede med relativt fredelige forhold på den irske ø.

I den virkelige verden er den aftale naturligvis fortsat afgørende for fredelige forhold mellem Irland og Nordirland – og dermed reelt med hele Storbritannien. Og i Suella Bravermans vurdering er aftalen også juridisk langt vigtigere end aftalen med Bruxelles om den særlige rolle for Nordirland efter Brexit. Hendes vurdering er derfor, at den britiske premierminister Boris Johnson er i sin gode ret til helt at skrotte den aftale med EU og igen lade Nordirland være et fuldgyldigt medlem af Det Forenede Kongedømme.

En typisk kommentar, der går igen på Twitter og også i de gamle medier, er at sammenligne situationen med et USA, hvor Canada bestemmer over hvad enkelte delstater kan gøre og producere.

Dårlige tider

Forholdet til EU belastes ellers af en række andre forhold. Den britiske regering og mange af borgerne finder EU’s reaktion på krigen i Ukraine for slatten og den militære hjælp alt for ringe. Senest har et forslag fra den magtfulde franske præsident Emmanuel Macron udløst vrede og foragt i London.

Han forestiller sig en særlig EU-udgave af et fransk klassesamfund, hvor en række lande kan få plads i en kreds udenom EU med færre muligheder og lavere status. I den klasse regner han Ukraine, som han ikke er vild med at få med i EU, og Storbritannien. Et forslag, der kun er blevet mødt med foragt i Storbritannien.

Kilder: Times, BBC, Spectator, Telegraph