Begmand til anklagerne: Det vil ikke kunne skærpe straffen, hvis Inger Støjberg kendes skyldig i at have villedt Folketinget
Inger Støjberg og hendes advokater kan gå på sommerferie med en første sejr i bagagen i Rigsretssagen. I en kendelse fra Rigsretten, som blev afsagt tirsdag, har Støjbergs forsvarere fået medhold i, at det ikke skal virke som en strafskærpende omstændighed, hvis Inger Støjberg kendes skyldig i at have afgivet urigtige oplysninger til Folketinget under de samråd, der har været afholdt om barnebrudssagen.
Dermed må anklagerne og dermed Folketingets flertal indkassere en ordentlig begmand, inden Rigsretssagen rigtig er kommet i gang. Folketingsflertallet valgte nemlig at lade spørgsmålet om urigtige oplysninger ved samrådene indgå som en strafskærpende mulighed i anklageskriftet. Som der står i folketingsbeslutningen fra 2. februar:
“Det er en skærpende omstændighed, jf. § 5, stk. 2, i lov nr. 117 af 15. april 1964 om ministres ansvarlighed, at forhenværende minister Inger Støjberg i tilknytning til dette forløb afgav urigtige eller misvisende oplysninger til Folketinget under samrådene i Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg den 1. juni 2017 om samrådsspørgsmål AT og AU, den 23. juni 2017 om samrådsspørgsmål AW-AZ, den 11. oktober 2017 om samrådsspørgsmål A og B og den 1. marts 2019 om samrådsspørgsmål Q, R og U”.
Hvis spørgsmålet om Inger Støjbergs oplysninger i samrådene skulle have haft betydning for straffens udmåling, skulle der have været rejst en selvstændig tiltale for dette, påpeger rigsrettens dommere. Men det valgte folketingsflertallet ikke at gøre, og derfor bliver den del nu afvist:
“At det i folketingsbeslutningen og anklageskriftet er anført, at det er en skærpende
omstændighed, at fhv. minister Inger Støjberg afgav urigtige eller misvisende oplysninger til Folketinget, kan ikke føre til en anden vurdering, når der ikke er rejst tiltale for dette forhold,” hedder det i kendelsen.
Tilfredse advokater
Støjbergs advokater er selvsagt tilfredse med afgørelsen. Jonas Christoffersen, der er en af Støjbergs advokater under sagen, siger i en skriftlig kommentar til Ritzau:
“Vi er glade for, at vi er kommet godt i gang. Og vi er meget tilfredse rigsrettens kendelse om skærpende omstændigheder”.
Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, der stemte imod rigsretssagen, glæder sig også:
“Super positiv afgørelse af Rigsretten i spørgsmålet om skærpende tiltale imod Inger Støjberg. Omvendt må flertallet i Folketinget have fået noget at tænke over…. dette blev jo nemlig problematiseret, da Folketinget behandlede sagen,” skriver han på Twitter.
Nej til tv-transmission
Til gengæld fik Inger Støjberg ikke medhold i et andet ønske: At der skal kunne sendes live-tv og – lyd fra rigsretssagen. I anden kendelse tirsdag meddelte Rigsretten, at det ikke bliver tilladt at sende direkte tv-billeder fra rigsretssagen. Dog vil nogle medier få lov at optage og transmittere billeder og lyd fra domsafsigelsen.
Rigsrettensens kendelse kan læses her
Læs også:
Hun vil stoppe rigsretssagen: “Inger Støjberg har beskyttet børnene og danske værdier”
Mail-skandale udløser borgerforslag: ”Stop rigsretssagen mod Inger Støjberg nu”