Mens EU er meget forsigtig med at kritisere Kina i forbindelse med demonstrationerne i Hong Kong, har Storbritannien gjort det klart for Kina, at borgernes frihedsrettighederne skal respekteres. Søren Espersen mener, at den danske regering skal bakke Storbritannien op
Den danske regering bør støtte Storbritannien, der har bedt det kommunistiske styre i Kina respektere frihedsrettighederne i Hong Kong, herunder retten til at demonstrere.
Det mener Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen, som opfordrer udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til at udtrykke klar og utvetydig støtte til Storbritannien.
Hidtil har udenrigsministeren været meget forsigtig med at kommentere situationen i Hong Kong, hvor tusindvis af borgere demonstrerer mod det kinesisk kontrollerede bystyre, som flere gange har sat politistyrker ind mod demonstranterne.
Jeppe Kofod ”har opfordret til, at lokalregeringen engagerer sig i fredelig dialog med respekt for ytrings- og forsamlingsfrihed,” og han har talt om ”bekymrende scener” i Hong Kong. Jeppe Kofod har også sagt, at EU har en vigtig stemme, og at situationen i Hong Kong bør drøftes tæt blandt EU’s udenrigsministre.
“EU har været på banen med en ny erklæring og opfordret til en politisk proces og en inklusiv dialog med alle parter. Jeg forventer, at det er en sag, vi kommer til at tale mere om i EU-kredsen,” sagde Jeppe Kofod forleden.
Kamp mellem frihed og kommunisme
Men Søren Espersen ønsker en mere tydelig afstandtagen til Kina:
”Kampen i Hong Kong står mellem frihed og demokrati på den ene side, og kommunisme på den anden side. Under den kolde krig var vi gode til at finde ud af, hvilken side vi skulle være på. Dengang var vi ikke bange for at genere Sovjetunionen. Men når det drejer sig om kommunist-Kina, er EU rædselsslagen for at fornærme dem, og derfor lader man Storbritannien kører sit eget løb. Det er ikke fair. Storbritannien er en af vores nærmeste allierede. De står helt alene, men vi bør bakke dem op,” siger Søren Espersen.
”Kampen i Hong Kong står mellem frihed og demokrati på den ene side, og kommunisme på den anden side”
Søren Espersen (DF), udenrigsordfører
Særstatus, der skrider
Hong Kong var britisk kronkoloni til 1997, hvor det blev overdraget til Kina med en særstatus, der sikrer borgernes frihedsrettigheder. Det fik forleden den britiske udenrigsminister Dominic Raab til at sige til sin kinesiske kollega Wang Li, at “frihed var en del af pakken for Hong Kong, da Kina overtog bystaten”.
”I forhold til Hong Kong understregede jeg, at Storbritannien og Kina har en fælles og juridisk forpligtigelse til at opretholde de frihedsrettigheder, som er nedfældet i den fælles erklæring om Hong Kong. Selvom vi tager afstand fra enhver brug af vold, er fredelige protester en fundamental rettighed, som bør respekteres,” sagde Dominic Raab efter et møde med Wang Li i Thailand, ifølge Kristeligt Dagblad.
Verdensmestre i at blive fornærmede
Udtalelserne fik efterfølgende den kinesiske ambassadør Liu Xiaoming i London til at indkalde til et pressemøde. Her han skød han tilbage på de britiske politikere:
”Nogle af dem betragter stadig Hong Kong som en del af det britiske imperium, og de behandler Hong Kong, som var det en del af Storbritannien. Men de er nødt til at ændre deres tankegang og betragte Hong Kong som en del af Kina og ikke en del af Storbritannien,” sagde Liu Xiaoming.
Søren Espersen kalder Kina for ”verdensmestre i at føle sig krænkede”:
”De bliver utroligt nemt fornærmede, men det skal vi ikke lade os skræmme af. Jeppe Kofod ’opfordre til at gå i dialog og til fredelig sameksistens’. Det har han da ret i, men det er bare et udsagn, der ikke betyder noget. Jeg synes har klart bør tilkendegive, at han bakke Storbritannien op,” siger DF-ordføreren.