Socialdemokratiet under pres: Velfærdsforlig står i vejen for plan om lavere pension

0
2461
Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl efter dagens forhandlinger i Beskæftigelsesministerietmellem regeringen, DF og De Radikale om en forbedret seniorførtidspension. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl lægger pres på Mette Frederiksen (S): Hvis Socialdemokratiet vil lave differentieret pension, så må de opsige velfærdsforliget fra 2006, eller også må vente to valg på at lave systemet om

Hvis Socialdemokratiet vil ændre pensionsalderen for udvalgte grupper, så må partiet opsige det velfærdsforlig, som et bredt flertal i Folketinget indgik i 2006. Velfærdsforliget fastslår, at pensionsalderen skal stige med levealderen, og derfor kan Socialdemokratiets forslag om differentieret pension ikke gennemføres, uden at forliget opsiges.

Det mener Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. Han synspunkt bakkes op af de øvrige partier, som lige nu forhandler om at nedslidte skal kunne komme hurtigere på seniorførtidspension. Det var de forhandlinger, som Socialdemokratiet forlod før påske med udtalelser om, at de var blevet smidt ud.

”Jeg mener, at velfærdsforliget fra 2006, som blev bekræftet i 2015, gør, at man kan ikke lave tidligere folkepension for nogen frem for andre, med mindre man bryder forliget eller laver forliget om. Det vil sige, at hvis Socialdemokratiet vil lave om på tingene efter et valg, så skal de enten opsige forliget inden valget eller de skal konkretisere, hvor det er præcist, at de vil lave det anderledes. Ellers kan de først lave tingene om efter næste valg igen,” siger Kristian Thulesen Dahl.

To valg før ny pensionsordning

Med andre ord skal der gå to valg, hvis Socialdemokratiet holder fast i sin nuværende strategi om ikke at ville sige noget konkret inden valget om, hvilke grupper der skal omfattes af retten til tidligere pension. På Christiansborg er det nemlig en uskreven regel, at forlig skal overholdes eller opsiges før valg, hvis man vil ændre dem.

De Radikales leder Morten Østergaard er fortsat med ved forhandlingsbordet i Beskæftigelsesministeriet, hvor der forhandles om en udvidelse af seniorførtidspensionsordningen. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2019

Beskæftigelsesminister Troels Lund Povlsen, (V), som leder de aktuelle forhandlinger om seniorførtidspension, er enig.

”Hvis man vil gå den vej, skal man selvfølgelig meddele det til offentligheden,” siger han til Ritzau.

Samme opfattelse har den radikale leder Morten Østergaard. De Radikale deltager i de aktuelle forhandlinger.

”Hvis man har en aftale om, hvad folkepensionsalderen skal være for alle, og man ønsker at ændre den, så kræver det jo enten en enighed i forligskredsen, eller at man opsiger velfærdsaftalen,” siger Morten Østergaard til Ritzau.