Simon tror på DF-fremgang og spejder efter borgmesterposten

0
1403

SPIDSKANDIDATEN | Dansk Folkepartis spidskandidat i Ikast-Brande Kommune, Simon Vanggaard, er stolt af DFs hold til kommunalvalget i den midtjyske kommune. ”Vi er mere synlige og markante end nogensinde,” siger spidskandidaten, som mener,a t DF har sat markante fingeraftryk de sidste fire år 

Det er en super-optimistisk Simon Vanggaard, som ditOverblik fanger på telefonen fredag formiddag. Der er 18 dage til kommunalvalget, og Dansk Folkepartis 32-årige spidskandidat i Ikast-Brande Kommune har en rigtig god fornemmelse.

Ved valget i 2017 gik Dansk Folkeparti frem fra 10 til 13 procent og fik dermed et ekstra mandat i byrådet, hvor DF nu har tre ud af 23 pladser. Dermed fik de lokale DFere den tredjestørste procentuelle fremgang i partiet i hele landet, og Simon Vanggaard tror på ny fremgang den 16. november.

”Jeg synes valgkampen går skidegodt. Vi er mere synlige og markante, end vi nogensinde har været, og vi har 11 vildt kompetente kandidater, som på hver deres måde fører en enorm kreativ valgkamp,” siger Simon Vanggaard.

“Vi har 11 vildt kompetente kandidater, som på hver deres måde fører en enorm kreativ valgkamp”

”Der er nogle folk imellem, som kommer til at trække store personlige stemmetal, og vi har for første gang kandidater i alle kommunens områder. Vi dækker også utroligt bredt med alder og køn, så vi står rigtig stærkt,” fortsætter han.

Mærkesager gennemført

Dertil kommer, at Dansk Folkeparti i de sidste fire år har sat markante fingeraftryk, ikke mindst på familieområdet. Simon Vanggaard er viceborgmester og formand for Børne- og Undervisningsudvalget, og den post har DF brugt til at få flere familiepolitiske mærkesager igennem.

”Vi har fået vedtaget, at man kan få tilskud til pasning af egne børn. Forvaltningen var ellers imod, men vi fik det gennemført. Der er nu bred politisk opbakning, og vi har lige fået øget tilskud fra 2000 til 7000 kroner om måneden,” fortæller Simon Vanggaard.

DFs har at flere markante fingeraftryk på Ikast-Brandes børne-og ungepolitik de sidste fire år, fortæller Simon Vanggaard.

DF har også fået gennemført et forslag om deltidspladser i dagtilbud, så forældre kan få mere tid med deres børn.

”Det ligger i vores politiske DNA, at familien skal have større indflydelse på egen hverdag. Heldigvis er vores arbejde også blevet bemærket af borgerne. Forleden var jeg til et valgmøde i Kvickly, hvor en af de ansatte uopfordret takkede mig for, at vi har fået gennemført forslaget om tilskud til pasning af egne børn. Det havde nemlig været et stort ønske i hendes familie,” siger Simon Vanggaard.

”Det ligger i vores politiske DNA, at familien skal have større indflydelse på egen hverdag”

Klar til at gå efter borgmesterposten

Optimismen har også fået DF til at kigge i retning af borgmesterposten. Okay, meget skal falde heldigt ud, hvis Simon Vanggaard skal afløse Venstres Ib Lauritzen som borgmester. Men hvis DF går frem til fire mandater, som er målet, kan Simon Vanggaard sagtens se en situation for sig, hvor han kan samle et flertal.

”Jeg er bestemt ikke favorit. Det er den siddende borgmester. Men hvis han ikke kan samle opbakning, tror jeg stadig der vil være basis for en borgerlig borgmester, for der er stort borgerligt flertal i Ikast-Brande. I sådan en situation, ville jeg kunne være alternativet. Men det kræver, at DF får mindst fire mandater. Ellers vil det ikke være legitimt at gå efter borgmesterposten,” mener Simon Vanggaard.

Simon Vanggaard midt i Ikast-Brandes smukke natur.

At han gerne vil være borgmester, skyldes en brændende interesse for at udvikle kommunen.

”Jeg synes byudvikling er enormt spændende, dvs. hvordan vi fremtidssikrer vores byer og landsbyer. Det vil jeg gerne arbejde med og selvfølgelig allerhelst som borgmester”.

Hvilken forskel vil det gøre, hvis du bliver borgmester i stedet for Ib Lauritzen?

”Jeg kommer ikke til at revolutionere noget. Vi har stor indflydelse i dag, og vores holdning er, at kommunen skal udvikles skridt for skridt. Men jeg er en anden type end Ib Lauritzen. Ib er landmand, jeg har en baggrund som skolelærer og iværksætter. På børneområdet har vi vist, at vi kan sætte en ny retning. Vi har lavet en børne- og ungepolitik med fokus på ledelse gennem tillid til kultur og faglighed. Det er noget af det, jeg gerne vil stå for, blandt andet på ældreområdet,” siger Simon Vanggaard.

8 spørgsmål til Simon Vanggaard

Hvorfor er du aktiv i politik?

Jeg vil være med til at udvikle det samfund og det lokalområde som jeg og min familie lever i. Jeg har svært ved bare at sidde på hænderne og lade tingene ske omkring mig. Jeg vil være med, og jeg vil gerne sætte mit præg på hvilken retning vi skal gå i.

Hvad bliver din og DFs mærkesag til valget?

Jeg har meget fokus på familiepolitikken. Det er vigtigt for mig at vi giver vores børn, og deres familie de bedste forudsætninger fra start af. I de sidste fire år har vi kæmpet for at få indført deltidspladser, tilskud til pasning af egne børn og en række andre tiltag der skal give flere muligheder og fleksibilitet til vores børnefamilier. Det spor vil vi fortsætte i.

Og derudover så er ældreområdet selvfølgelig altid en topprioritet for Dansk Folkeparti. Det gælder også i Ikast-Brande.

Nævn et par vigtige resultater, som DF har opnået i den forgangne valgperiode?

Alle beslutninger i et byråd træffes af et flertal. Det er vigtigt at huske. Men vores politiske indflydelse synes jeg har været markant på den retning kommunen har udviklet sig på. Særligt på børneområdet hvor vi har udvalgsformandsposten og sidder med to udvalgsmedlemmer.

Inden sidste valg lavede vi en vision 2030 plan for Ikast-Brande kommune. En lang række af de politiske tiltag i vores visions plan er vi lykkes med. Her kan blandt andet nævnes:

Danmarks mest innovative børne- og ungepolitik.

Indførelse af deltidspladser i vores dagtilbud.

Tilskud til hjemmepasning.

Massive anlægsinvesteringer på både børne- og ældreområdet.

Genindførsel af klippekortsordning på ældreområdet.

Pilotprojekt med i hjemmeplejen med fokus på mere faste plejere.

En grundforudsætning for det hele er at vi har en solid økonomi. Økonomien var meget udfordret da vi startede perioden ud. Men den er der blevet rettet op på, selvom det har krævet mange svære valg. Nu er der så til gengæld mulighed for at investere i velfærden igen.

DF var tungen på vægtskålen ved sidste valg og har derfor haft en meget magtfuld position i byrådet, fortæller Simon Vanggaard.

Hvad bliver den store ‘sag’ til kommunalvalget i jeres kommune?

Vindmøller har fyldt meget i den seneste tid. Det er næsten umuligt at sætte vindmøller op, uden at det skaber massive protester i de lokalområder hvor de kommer. Derfor er det noget vi debattere og kommer til at debattere. Min egen holdning er at konsekvenserne ved ikke at ville opsætte vindmøller og alternative energikilder, vil overstige de gener der er med dem. Men selvfølgelig skal naboerne behandles ordentligt og fair. Derfor har vi i den forgangne periode lavet et nyt vindmøllekodeks der stiller borgerne væsentligt bedre end tidligere.

Byudviklingsprojekter er også noget der kommer til at fylde meget. Og her har borgerne jo naturligvis særligt fokus på hvad der sker i deres egen by.

Hvad er DFs nuværende rolle i byrådet?

Vi var den berømte ”tunge på vægtskålen” ved sidste valg. Det har givet os en meget magtfuld position i byrådet. Vi sidder som regel altid på flertalssiden af byrådets beslutninger. Det er en indflydelse og position jeg vil kæmpe for at vi kan bevare.

I det nuværende byråd er jeg selv 1. viceborgmester og formand for børne- og undervisningsudvalget. Det er det udvalg med størst økonomi og flest ansatte i kommunen. I udvalget har vi ansvar for ca. 10.000 børn. Små 1.000 medarbejdere og omkring én milliard i omsætning.

Det er et stort ansvar.

Er DF i valgforbund – og med hvem?

Vi er gået i valgforbund med Nye Borgerlige, som vi har en fin dialog med.

Hvordan skal I føre valgkamp?

Vi kommer til at fokusere meget mere lokalt end vi plejer.

Vi har 11 kandidater fordelt over hele kommunen. Det er vores stærkeste kort, og det skal vi udnytte til at kunne markedsføre vores kandidater og parti helt ned på by niveau.

Jeg arbejder meget med at fokusere på målgrupper i vores markedsføring, og vil forsøge med enkle og klare budskaber til de målgrupper vi fokuserer på.

Vi kommer til at bruge meget klassiske kampagnemetoder som valgplakater, markeder/torvedage, flyere osv. Men vi har også investeret i at få lavet professionelle valgvideoer der kommer til at blive annonceret kraftigt på de sociale medier. Her bruger jeg personligt en del krudt på at gå analytisk til værks på både Instagram og Facebook.

Det afgørende er at der er en rød tråd i kampagnen.

Når valget er slut – hvordan håber du så, at det er gået?

Jeg håber vi har fået flere stemmer end det forrige. Et drømmescenarie er at vi kommer op og får det fjerde mandat. Men kan vi holde fast i de tre vi har, og få lidt flere stemmer end sidst. Så er vi kommet styrket ud af denne valgperiode, og det er altid mit mål.