Samlet byråd støtter DF: Vil have forbud mod spilreklamer på busser

0
13293
Horsens Kommune vil nu rette henvendelse til Midttrafiks bestyrelse med en anbefaling af, at selskabet, der ejes af kommuner og Region Midtjylland, pålægger sine vognmænd ikke at sælge reklameplads til spilfirmaer. En lignende opfordring har Randers byråd fremsat. Foto: Midttrafik

Forslag fra Dansk Folkeparti i Horsens om forbud mod spilreklamer i bybusser blev tirsdag aften vedtaget af et samlet byråd

Det skal være slut med reklamer for spilfirmaer på busserne fra Midttrafik.

Det mener et samlet byråd i Horsens, som tirsdag aften bakkede et forslag fra Dansk Folkepartis byrådsmedlem Michael Nedersøe op om, at Horsens Kommune skal rette henvendelse til busselskabet Midttrafiks bestyrelse med et forslag om at forbyde spilreklamer.

Forslaget følger op på et tilsvarende forslag, som for et par uger siden blev vedtaget af et flertal i Randers byråd, heriblandt Dansk Folkeparti. Forslaget skal nu behandles på næste møde i Midttrafiks bestyrelse.

I 2016 blev det anslået, at mindst 125.000 danskere har et problematisk forhold til spil. Men tallet er formentlig langt større, og det stiger år for år. Det sker sideløbende med, at antallet af reklamer for online-spil på sport, casino osv. er blevet firedoblet fra 2014-2020. Derfor bør spilreklamer ud af det offentlige rum, mener Michael Nedersøe, som glæder sig over, at alle partier bakkede hans forslag op.

”Med den her beslutning, sender vi vigtigt et signal om, at vi ikke vil acceptere spilreklamer i det offentlige rum. Ludomani kan sammenlignes med andre former for misbrug. Det har utroligt store konsekvenser for de berørte familier – ja, det smadrer familier. Derfor skal der gøres noget,” siger DF-politikeren fra Horsens.

Michael Nedersøe er byrådsmedlem for Dansk Folkeparti i Horsens.

Kan lægge pres på Folketinget

Han erkender, at busreklamer kun er en lille del af det massive reklamebombardement fra spilfirmaerne. Men han håber, at det kan være første skridt på vejen til yderligere forbud.

”Nye tal viser, at antallet af ludomaner er blevet fordoblet de seneste år. Det er især unge, der bliver spilafhængige, også helt unge,” siger Michael Nedersøe og henviser til, at 48 procent af dem, som behandles hos Center for Ludomani, nu er under 25 år. I 2009 var det kun 7 procent.

”Heldigvis har skatteministeren nu også fået øjnene op for, at der skal gøre noget, og med den her beslutning kan vi som lokalpolitikere være med til at lægge yderligere pres på,” siger Michael Nedersøe.

Ludoman: Godt at politikerne træder i karakter

Det var en tidligere spilafhængig, Marcus Monsalski, der tog initiativ til det forslag, der for nylig blev vedtaget i Randers. Marcus, der er spilfri ludoman på fjerde år, glæder sig over, at lokalpolitikerne begynder at tage kampen op mod spilfirmaer.

”Jeg synes, det klæder vores lokalpolitikere at træde i karakter, når vi gang på gang har set de ikke tør og pille ved området inde på Christiansborg. Tendensen er ikke til at tage fejl af, vi bliver kun flere ludomaner i Danmark, og udviklingen skal stoppes og vendes nu,” citeres han for at have sagt i det DF-forslag, som byrådet i Horsens nu har vedtaget.