“Regeringens finanslovsforslag er et voldsomt angreb på provinsdanmark”

0
1845
Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterer regeringens finanslovforslag for 2020. på et pressemøde onsdag. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis finansordfører Rene Christensen er skuffet over S-regeringens finanslovsudspil. Der er for få penge til politi og ældre, mener han, og så kritiserer han regeringen for at skrotte bredbåndspuljen og spare på fri- og privatskoler

OPDATERET: Regeringens finanslovsforslag er en stor skuffelse i forhold til den åbningstale, som statsminister Mette Frederiksen holdt tirsdag, hvor hun talte om at genskabe tryghed og tillid.

Det siger Dansk Folkepartis finansordfører Rene Christensen.

“Mette Frederiksen talte om at passe på det Danmark, vi kender. Derfor havde jeg regnet, at der var sat penge af i finanslovsudspillet til at styrke politiet. Men det der er sat af, er kun til at lukke huller. Der er ikke penge til at udvikle politiet,” siger Rene Christensen.

Regeringen vil sætte 1,2 milliarder kroner af til politiet, men der er brug for yderligere 300 millioner, mener DF.

“Desværre har det kriminelle billede ændret sig. Vi oplever international kriminalitet med hvidvask, narkosmugling osv. Det stiller større krav til politiet, samtidig med at der er brug for flere betjente til at følge op på efterforskning af indbrud osv.,” siger Rene Christensen.

DF-ordføreren kigger også forgæves efter flere penge til ældre.

“Regeringen mener nok at de er ‘home safe’ i forhold til ældreområdet med deres økonomiaftale med kommunerne. Men det er de absolut ikke. Der bliver flere ældre, som har brug for pleje, der skal bruges flere penge til udvikling af ældreplejen, og der er generelt brug for et løft,” siger Rene Christensen.

Dansk Folkepartis finans- og miljøordfører Rene Christensen. Foto: Steen Brogaard

Angreb på provinsen

Han kritiserer desuden finanslovsudspillet, som finansminister Nicolai Wammen præsenterede på et pressemøde onsdag, for at være “et voldsomt angreb på provins-danmark”. Dels vil regeringen sløjfe bredbåndspuljen på årligt 100 mio. kroner til at løfte områder med dårlige netforbindelser, dels vil den sænke tilskuddet til fri- og privatskoler.

“Bredbåndspuljen har været en rigtig god ordning, som har løftet landdistrikterne. Men der er stadig et markant behov. Du kan jo ikke drive virksomhed i dag, hvis du ikke har en ordentlig internetorbindelse. Det svarer jo til at du ikke har strøm. Vi kan jo ikke kalde os en førende it-nation, hvis vi ikke har ordentlig it-infrastruktur. Så det er helt forkert at fjerne denne ordning,” siger Rene Christensen.

Han er lige så uforstående overfor forslaget om at spare på tilskuddet til fri- og privatskoler, hvoraf mange ligger i provinsen. Regeringen vil skære i den såkaldte koblingsprocent – fra 76 til 71 procent af udgifterne pr. elev i forhold til folkeskolen. Det skal give 300 millioner kroner, hvoráf 75 millioner kroner skal indgå i en pulje, som skolerne så kan søge, hvis de f.eks. yder en særlig social indsats.

“At skære koblingsprocenten ned fra 76 til 71 procent er mange penge for fri- og privatskolerne. Det vil gå hårdt ud over provinsen, for det vil betyde, at skoler må lukke, og jeg forstår det simpelthen ikke. Disse skoler er billige, og det er jo ikke fordi det er nogen, der driver en fed forretning på disse skoler. Det er folk, der har en speciel pædagogisk tilgang eller fordi man vil noget med sit lokalområde, og derfor løser mange af disse skoler en vigtig opgave i blandt andet landdistrikterne,” siger Rene Christensen.

Finansminister Nicolai Wammen (S) holder pressemøde om regeringens finanslovforslag. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

 

 

 

Hele finanslovsforslaget fra regeringen kan ses her.