Regeringen trodser advarsler: Civile skal stå for hjemsendelser

0
2003
Justitsminister Nick Hækkerup (S) under tirsdagens samråd om nedlæggelse af Udlændinge Center Nordsjælland. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Regeringen står fast på, at civile sagsbehandlere skal overtage politiets nuværende opgaver med bl.a. hjemsendelser af afviste asylansøgere. DFs retsordfører Peter Skaarup frygter, at det vil betyde færre hjemsendelser og at vigtig ekspertise går tabt

Hvis det virker godt, hvorfor så lave det om? Det spørgsmål stiller DFs retsordfører Peter Skaarup, efter at regeringen har besluttet at omlægge Udlændinge Center Nordsjælland (UCN), så det ikke længere er politifolk, der skal stå for håndteringen af asylansøgere.

Regeringen vil erstatte politifolk med civile sagsbehandlere for at kunne frigøre betjente til bl.a. grænsekontrol. Men Dansk Folkeparti frygter, at omlægningen kan føre til at færre afviste asylansøgere, herunder kriminelle asylansøgere, vil blive udvist.

”UCN har med stod succes sørget for, at tusindvis af udlændinge uden lovligt ophold har kunnet hjemsendes de senere år. Derfor er det en gåde for mig, at man nu laver tingene om,” siger Peter Skaarup.

Samråd uden svar

Sammen med DF’s udlændingeordfører Pia Kjærsgaard havde han tirsdag indkaldt justitsminister Nick Hækkerup (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til et samråd om sagen. Men efter halvanden times samråd savner Peter Skaarup stadig et klart svar på, hvorfor regeringen vil lave systemet om.

”Vi fik ikke noget klart svar på, hvem der skal overtage opgaverne og hvad der skal ske. Det synes jeg er meget overraskende. Det var 13. september, at regeringen meddelte, at UCN skal laves om. Derfor havde jeg en klar forventning om, at regeringen var klar med en løsning, når den kom til samrådet,” siger Peter Skaarup.

Peter Skaarup (DF) under tirsdagens samråd. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

I 2019 forlod 2312 udlændinge uden lovligt ophold Danmark. Heraf var 2118 såkaldte påsete udsendelser, dvs. at en betjent fulgte den udsendte hele vejen fra eksempelvis fængsel til flyet. I 140 tilfælde fulgte betjentene med på rejsen.

Rigspolitiet har meddelt, at 70 ud af 120 betjente skal flyttes fra UCN. Dvs. at der stadig vil være nogen betjente tilbage, der kan ledsage ved tvangsudsendelser. Men da langt de fleste udsendelser i dag sker med ledsagelser af en betjent, så vil civile sagsbehandlere skulle overtage mange af betjentenes nuværende opgaver, og det øger risikoen for, at de udsendte stikker af undervejs, fordi de civile ikke kan bruges fysisk magt, hvis det er nødvendigt. Oven i kommer de øvrige politimæssige opgaver, der knytter sig til udsendelsessagerne, såsom ransagninger, Interpol-forespørgsler, opsporing af pas osv.

Politiforening advarer

Det har Politiforeningen i UCN advaret imod, og Peter Skaarup deler betjentenes frygt.

“Jeg synes man leger med ilden, når man nu kaster tingene op i luften og laver det hele om. Jeg frygter, at man smider ekspertisen ud med badevandet, når man flytter gode erfarne folk til andre opgaver og lader civile sagsbehandlere tage over,” siger Peter Skaarup.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og Pia Kjærsgaard (DF) under det åbne samråd. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Han mener, at hjemmeværnet kan løse de grænseopgaver, som regeringen vil flytte betjentene til, og han forstår ikke, at regeringen ikke lytter til politiforbundets kritik.

“Nu følger vi samrådet op med en række spørgsmål til regeringen. Jeg vil da gerne overbevises om, at det er en fornuftig beslutning regeringen har truffet, men jeg forstår ikke, at man ikke lytter til de meget kritiske røster, der kommer fra politiet, og jeg synes det urimeligt, at de ansatte ikke kan få at vide, hvad der skal ske. De ved ikke, om de er købt eller solgt,” siger Peter Skaarup.

Justitsminister: Opgaver kan sagtens løse af andre

Justitsminister Nick Hækkerup lovede i samrådet, at der er en plan klar meget snart, og han gentog sammen med sin ministerkollega Tesfaye, at der kan frigøres ressourcer ved at lade civile overtage håndteringen af asylansøgere.

“Der er potentiale til at opdele opgaver smarterem end de bliver gjort i dag. Politiet står i dag for nogle opgaver, som andre sagtens kunne ordne. Det tager tid og ressourcer fra de egentlige politiopgaver,” sagde justitsministeren.