Regeringen beskyldes for talsminke: Sådan blev trafikplan ‘historisk stor’

0
1807
Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede planen "Danmark fremad - infrastrukturplan 2035" sammen med indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad og transportminister Benny Engelbrecht på et pressemøde hos Novo Nordisk i Kalundborg. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ved at gøre perioden for sin nye trafikplan ekstra lang har regeringen fået den til at se historisk stor ud. Tallene pustes kunstigt op, siger økonomiprofessor til Berlingske

Det lyder godt med “historisk stor”, når et politisk udspil skal præsenteres, og regeringen har tilsyneladende gjort alt hvad den kunne for at kunne kalde sin nye trafikplan for “historisk stor”.

Flere kritikere og eksperter bruger i Berlingske ord som “talsminke” og “vildledning”, når de skal beskrive udspillet til påståede 160 milliarder kroner, der blev lanceret på et pressemøde i sidste uge med finansminister Nicolai Wammen (S) i spidsen.

Infrastrukturplanen, som den officielt kaldes, bliver nemlig kun “historisk stor”, fordi regeringen har valgt lade planen løbe over 14 år. Det gør det muligt at stable så mange milliarder oven på hinanden, at det kan påstås, at planen er større end tidligere trafikplaner.

“Tallene bliver pustet op ved at forlænge perioden, som en plan dækker over, så planen søreme ser rigtig stor ud, og så man kan sige, at det her er historisk. Men det bliver ret kunstigt og bidrager ikke med andet end at få tingene til at se smukkere ud, end de er i realiteternes verden,” siger økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen, Aarhus Universitet, til Berlingske.

“Det bliver ret kunstigt og bidrager ikke med andet end at få tingene til at se smukkere ud, end de er i realiteternes verden”

Økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen, Aarhus Universitet, til Berlingske.
“Med en historisk stor og omfattende plan for dansk infrastruktur vil regeringen afsætte mere end 160 mia. kroner til at binde Danmark stærkere sammen frem mod 2035”. Sådan præsenterer regeringen selv sin nye infrastrukturplan, som blev lanceret på et pressemøde hos Novo Nordisk i Kalundborg af finansminister Nicolai Wammen (S), transportminister Benny Engelbrecht (S) samt indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I følge professoren er planen helt sammenlignelig med tidligere planer. At kalde den “historisk ord” har derfor mere karakter af markedsføring, der skal sælge billetter, mener han.

Finansminister Nicolai Wammen, der stolt brugte ordene “historisk stor” på pressemødet, hvor planen blev offentliggjort i sidste uge, stiller sædvanen tro ikke op til et rigtig interview med Berlingske. I stedet har ministeriets pressetjeneste sendt et “svar” fra ministeren, hvor kritikken afvises. Essensen af svaret er, at regeringen har lagt tingene “åbent frem”, at det hele er “mere ambitiøst” og “rækker længere frem” og er grønnere, mere klimavenligt, binder Danmark bedre sammen osv. osv. end andre tidligere regeringers trafikplaner, og – selvfølgelig – at beløbet, regeringen prioriterer, er “historisk højt”…

Læs artiklen i Berlingske her

Regeringen “historisk store plan” kan ses her