Socialdemokratiet og Venstre vil ikke forbyde religiøs omskæring

0
2440
Statsminister Mette Frederiksenm her fotograferet under et besøg på Køge Lokalpolitistation forleden, gjorde tirsdag sit synspunkt klar overfor den socialdemokratiske folketingsgruppe: Hun mener, at omskæringsforbud vil have for mange negative konsekvenser. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Et politisk flertal er nu imod at forbyde religiøs omskæring af drenge under 18 år. DF valgte i sidste uge at støtte et forbud

For en uge siden sagde et flertal i DFs folketingsgruppe ja til at støtte et forbud mod religiøs omskæring af drenge under 18 år. På det tidspunkt havde flere partier ikke offcielt taget stilling til spørgsmålet, som kommer op i Folketinget til efteråret. Men nu står det klart, at der ikke er flertal for et forbud.

Socialdemokratiet meddelte nemlig torsdag, at de ikke støtter et forbud, og samme melding kom straks efter fra Venstre.

Socialdemokratiet drøftede spørgsmålet på et gruppemøde i tirsdags. Her holdt statsminister Mette Frederiksen i følge flere medier et længere indlæg, hvor hun talte imod i et forbud. Skadevirkningerne vil være for store og det vil have for mange negative konsekvenser for det jødiske samfund herhjemme og for Danmarks position i verden, sagde hun i følge Berlingske.

Tidligere har Mette Frederiksen talt for et forbud. I 2008 sagde hun som socialordfører følgende:

“Jeg har aldrig forstået, hvorfor man skal skære i børn på den måde. Jeg mener ikke, at religion kan legitimere, at man påfører sine børn fysiske skavanker og de smerter, der må være forbundet med det. Vi har diskuteret omskæring af kvinder, men jeg mener også, omskæring af drenge skal forbydes”.

Den nye melding fra Socialdemokratiet har fået Venstres formand til at melde ud:

“Hun (statsminister Mette Frederiksen, S, red.) er imod et forbud, det er jeg også,” sagde han til pressen, efter at han torsdag havde talt ved Dansk Erhvervs årsdag.

Stopper i politik på grund af omskærings-beslutning

I Dansk Folkeparti er det 13 ud af 16 folketingsmedlemmer, der støtter et forbud. De tre modstandere – Morten Messerschmidt, Søren Espersen og Marie Krarup – har fået frihed til at stemme hvad de vil i spørgsmålet. Men onsdag meddelte Marie Krarup, at hun ikke genopstiller til Folketinget med den begrundelse, at hun er skuffet over sit partis nye holdning til spørgsmålet.

SF, Enhedslisten, Alternativet, Nye Borgerlige og Liberal Alliance har tidligere meldt ud, at de støtter et forbud.

Spørgsmålet om religiøs omskæring er belevet aktualiseret af, at parteit Fremads stifter Simon Emil Ammitzbøl-Bille har rejst et beslutningsforslag om et forbud, der skal behandles i Folketinget i løbet af efteråret.

Læs også:

DF-beslutning om omskæring får Marie Krarup til at forlade politik