EU-Kommissionen arbejder videre med planer om en fælles lovbestemt minimumsløn. Det vil smadre den danske arbejdsmarkedsmodel, mener Peter Kofod (DF). Dansk Metals formand er også stærkt kritisk
”Der er rettet 10 torpedoer mod den danske arbejdsmarkedsmodel”.
Sådan sagde Dansk Folkepartis medlem af EU-parlamentet Peter Kofod til ditOverblik, da den nye EU-kommission blev godkendt af EU-parlamentet i efteråret.
Fire måneder senere er han ikke blevet mere beroliget. Han frygter fortsat, at den nye kommission vil ødelægge den danske arbejdsmarkedsmodel. For kommissionen har en stor drøm: Den vil indføre en europæisk mindsteløn, og det kan få den konsekvens, at parterne på det danske arbejdsmarked reelt mister retten til at aftale løn, mener Peter Kofod.
Hans frygt holdes ved lige, efter at den nye beskæftigelseskommissær Nicolas Schmit fra Luxembourg tirsdag præsenterede sine tanker om mindstelønnen. Det skete i meget løse vendinger og med beroligende signaler til bl.a. Danmark om, at man “ikke vil forsøge at indføre en lovpligtig mindsteløn i lande der har en høj grad af kollektive forhandlinger”.
Men Peter Kofod ser stadig kulsorte skyer i horisonten:
”Han sagde, at man vil tage hensyn til de enkelte lande og deres modeller. Men altså, Ursula von der Leyen (kommissionsformanden, red.) har været rimelig klar i spyttet om hvad hun vil, og det var meget vidtgående. Så jeg synes stadig det er skræmmende. Man ønsker en lovbestemt mindsteløn, og det kan ikke undgå at udfordre den danske model,” siger Peter Kofod.
“Man ønsker en lovbestemt mindsteløn, og det kan ikke undgå at udfordre den danske model”
Peter Kofod, EU-parlamentsmedlem (DF)
Vil ende ved EU-domstolen, hvor Danmark vil tabe
Han ser dette skrækscenarie for sig:
Når EU-minimumslønnen er indført, vil der på et tidspunkt være ansatte fra eksempelvis Østeuropa i Danmark, som vil blive aflønnet efter minimumslønnen. Det vil så udløse en konflikt med en dansk fagforening, hvor arbejdsgiveren til de minimumsaflønnede østeuropæere vil fastholde, at de overholder loven. Sagen vil derefter ende ved EU-domstolen, hvor Danmark vil tabe.
”Jeg er endnu ikke stødt på en sag på arbejdsmarkedsområdet, hvor EU-domstolen har dømt til fordel for nationale regler, hvis de var i konflikt med EU-regler,” siger Peter Kofod, som mener at minimumslønnen kan ende med at fjerne grundlaget for den danske fagbevægelse.
”EU blander sig i mere og mere på arbejdsmarkedsområdet og vil nu også lovbestemme lønnen. Når man på den måde piller stadig flere mursten ud af den danske model, så styrter huset sammen på et tidspunkt, og hvad skal fagbevægelsen så lave,” siger han.
Metalformand: Vil kastrere fagbevægelsen
Peter Kofod deler bekymringen med dele af fagbevægelsen. Dansk Metals ellers normalt meget EU-positive formand Claus Jensen er stærkt kritisk overfor planerne om en EU-minimumsløn. Han sagde for nylig til Berlingske, at forslaget vil kastrere den danske fagbevægelse:
”Vi vil tabe retten til at konflikte over for udenlandske firmaer, der har folk til at arbejde i Danmark,” sagde Claus Jensen.
Han tegnede præcis det skræmmebillede op, som Peter Kofod ser for sig:
”Lad os sige, at de beslutter en mindsteløn på syv euro over hele Europa. Så vil der sidde nogle nede i et eller andet østeuropæisk land, som vil rejse til Danmark, fordi de har vundet retten til at bygge supersygehuset i Køge. Og så kommer de 2.000 mand herop og arbejder for syv euro i timen, og når jeg så kommer rendende med fagforeningsbogen i hånden og siger, at de skal have overenskomst, så vil de sige, at de retter sig efter EU’s mindsteløn,” sagde metalformanden til Berlingske.
Han mener i øvrigt ikke, at der er hjemmel i EU-traktaten til at blande sig i løn:
»Du kan ikke finde et sted i traktaten med mulighed for det. Punktum,« sagde Claus Jensen til Berlingske.
“Når jeg så kommer rendende med fagforeningsbogen i hånden og siger, at de skal have overenskomst, så vil de sige, at de retter sig efter EU’s mindsteløn”
Claus Jensen, formand for Dansk Metal, til Berlingske