Politikere har meget bedre pension end resten af danskerne – men S og V vil ikke lave den om

0
3835
Medlemmer af Folketinget har for lukrative ordninger, mener flere partier. Foto: Christoffer Regild

SF-forslag om at ændre folketingspolitikeres lukrative pensionsforhold og fryns får opbakning fra Dansk Folkeparti og flere andre partier. Men Venstre og Socialdemokratiet er imod at ændre ordningen

Hvis du er medlem af Folketinget, får du hver måned et skattefrit omkostningstillæg på 5.188,50 kroner oven i dit vederlag på 56.494,17 kroner. Og når du går på pension, får du 1.758,62 kroner om måneden for hvert år du har siddet i folketinget op til 20 år. Det vil sige, at du efter 20 år i Folketinget har udsigt til 30.843,46 kroner i pension – hver måned.

De to ordninger – det skattefrie omkostningstillæg og pensionsordningen – er alt for lukrative. Det mener flere partier i Folketinget, blandt andet Dansk Folkeparti.

Men ikke Folketingets to største partier. Socialdemokratiet og Venstre mener ikke, at der er grund til at ændre ordningerne. Det fremgår af en artikel i Berlingske.

SF vil i det nye folketingsår fremsætte et beslutningsforslag om at normalisere folketingsmedlemmers pensionsforhold og begrænse ordningen med skattefrit omkostningstillæg. Pensionsordningen skal ligestilles med ordninger på det almindelige arbejdsmarked, og politikerne skal ikke bare have et skattefrit beløb udbetalt hver måned, uden at skulle redegøre for dem. De skal i stedet aflevere kvitteringer for de udgifter, som de mener skal refunderes, mener SF.

Forslagene får i Berlingske opbakning fra DF, Radikale, Enhedslisten, Alternativet, Nye Borgerlige og Liberal Alliance.

Peter Skaarup: Giver politikerlede

Dansk Folkeparti har flere gang kritiseret de lukrative politiker-ordninger. I foråret fremsatte DF bl.a. et beslutningsforslag om ændre reglerne for folketingsmedlemmers omkostningstillæg, eftervederlag, sygeorlov og afholdelse af barselsorlov. Partiet bakker derfor også op om det nye forslag fra SF:

”Der skal være nogle gode ordninger, men det skal jo ikke være bedre end det almindelige arbejdsmarked. Sådanne ordninger risikerer at drive politikerneleden frem, fordi danskerne ikke forstår, hvorfor politikerne skal have særbehandling,” siger DFs gruppeformand Peter Skaarup til Berlingske.

Læs også:

Han er dermed helt på linje med SFs gruppeformand Jacob Mark, der siger:

”Når jeg møder danskerne, kan jeg høre, at de under sig over, at politikerne er sådan nogle, der bare skal lave lukrative forhold for dem selv”.

V og S: Ordninger er gode nok

Men både Venstre og Socialdemokratiet har lige nu ingen planer om at ændre ordningerne. Socialdemokratiets gruppeformand Flemming Møller Mortensen og Venstres gruppenæstformand Karsten Lauritzen står begge ved de nuværende regler, meddeler de Berlingske. Venstre, som er imod SF-forslaget, er dog ”ikke afvisende” overfor at diskutere pensionsforholdene.

Peter Skaarup siger i en kommentar til de to partiers holdninger:

”Det er rigtig ærgerligt, at der er nogle personer i de gamle magtpartier, der mødes i ly af nattens mulm og mørke og aftaler, at det er en god idé, at politikerne har mere lukrative forhold, og at vi ikke skal ændre på det”.

Tidligere artikler:

DF vil gøre op med folketingsmedlemmers fryns under barsel og sygdom

DF og Enhedslisten vil rydde op i politikerfryns