Hvis Storbritannien træder helt udenfor det indre marked og toldunionen og samtidig letter vilkårene for sit erhvervsliv, vil Storbritannien få en gevinst ud af at forlade EU, mener den britiske økonom Gerard Lyons

Storbritannien vil kunne få en pæn økonomisk gevinst ud af sit farvel til EU. Men det kræver, at briterne træder helt udenfor det indre marked og toldunionen og at landet samtidig gennemfører en offensiv økonomisk politik, hvor der investeres i infrastruktur og innovation.

Det mener den britiske økonom Gerard Lyons, som er tidligere rådgiver for nuværende udenrigsminister Boris Johnsson. I et indlæg på det brexitpro nyhedssite Brexit Central skriver Gerard Lyons, at der vil være et Brexit-udbytte, hvis der laves et ”rent brud” med EU.

Med et rent brud, vil britiske virksomheder kunne slippe for ”dyr, meningsløs” EU-lovgivning, som rammer alle britiske virksomheder, selv om det kun er en mindre del, der direkte eksporterer til det indre marked, skriver økonomen. Hvis regeringen samtidig letter skatten og bureaukratiet for sit erhvervsliv, kan det sætte gang i væksten for britiske virksomheder på markeder udenfor EU, mener han.

Det er dog ikke så nemt, konstaterer Gerard Lyons:

”En af grundene til at det er så svært at forlade EU, er at EU har infiltreret så mange områder af erhvervslivet og regeringens politik,” skriver han.

Eksperterne er vildt uenige om hvorvidt Storbritannien får en Brexit-gevinst:

”Dem, der argumenterer for, at der ikke er noget udbytte, overser de dybtgående problemer, der er i euroen og EU og glemmer de muligheder, som Brexit vil kunne give Storbritannien,” skriver Gerard Lyons, som i dag er cheføkonom i investeringsbanken Netwealth.