Ny udlændingeminister vil lette krav til permanent ophold

0
4971
Kaare Dybvad Bek afløste i sidste uge Mattias Tesfaye som udlændinge- og integrationsminister. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2022

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) vil gøre lade lønnet praktik tælle med på plussiden, når udlændinge søger om permanent ophold

Ugen efter, at Kaare Dybvad Bek (S) tiltrådte som ny udlændinge- og integrationsminister, lægger han nu op til at lave sin første lempelse af udlændingelovgivningen.

I et interview med Politiken siger Kaare Dybvad Bek, at regeringen fremover vil lade lønnet praktik tælle med, når udlændinge søger om permanent ophold.

I dag er lønnet praktik ikke nok til at opfylde det såkaldte beskæftigelseskrav, der indebærer, at ansøgere til permanent ophold skal have været i beskæftigelse i mindst tre år og seks måneder indenfor de seneste fire år. Men Kaare Dybvad Bek mener, at det er rimeligt, at lønnet praktik tæller med.

”Det er fair, at de, der bidrager til vores samfund, også kommer tættere på permanent opholdstilladelse. I den ordning der er, betyder det meget, at man er i job, og det er man jo også, hvis man er lærling eller elev på et plejehjem eller på en byggeplads,” siger Kaare Dybvad Bek til Politiken.

Minister: Vil ikke føre til “mange flere”

Han afviser, at lempelsen vil føre til en større stigning i permanente opholdstilladelser.

”Jeg tror ikke, at konsekvensen vil være, at der er mange flere, der får permanent ophold. Konsekvensen vil nærmere være, at nogle af dem, der i dag fortsætter med at være i et ufaglært job på et plejehjem eller på en byggeplads, i stedet får taget en uddannelse. Samtidig bidrager de til vores samfund og bliver bedre integreret undervejs. Derfor ser jeg det ikke som en lempelse af vores linje i Socialdemokratiet,” siger han.

Enhedslisten jubler – DF afviser

På den yderste venstrefløj vækker ministerens udmelding glæde. Udlændingeordfører Rosa Lund fra Enhedslisten kalder det en ”kæmpe lettelse” og ser det som første skridt. Står det til Enhedslisten skal al uddannelse tælles med i vurderingen.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard afviser til gengæld. Hun er overbevist om, at ændringen vil føre til flere opholdstilladelser.

Foruden beskæftigelseskravet skal ansøgere også have boet lovligt i Danmark i otte år og ikke have begået visse former for kriminalitet for at kunne få permanent ophold.