Muslimsk læge giver råd om ramadan: “Djævlens vrede kan fjernes med spirituel vask”

0
3210
Mustapha Itani i vidoen, der er optaget på Odense Universitetshospital. Screenshot fra Youtube

Læge og regionsrådsmedlem Mustapha Itani (V) giver i youtube-videoer sundhedsfaglige råd til muslimer om ramadanen. Et af rådene lyder, at vrede kan fjernes med et spirituelt ritual. Lægeforeningen kritiserer videoerne

”Vrede er djævlen, og djævlen er skabt af ild, så hvis I bliver vrede, så foretag den spirituelle vask…”.

Sådan lyder et råd til fastende muslimer fra lægen Mustapha Itani, der er ansat på Odense Universitetshospital og er medlem af Region Syddanmark, valgt for Venstre. Rådet giver han i en video med titlen ”Ramadan og vrede”.

Her sidder Mustapha Itani iført lægekittel med regionens logo og rådgiver muslimer om, hvad de skal gøre, hvis de bliver irriterede eller hidsige under den muslimske faste.

Det kan nemlig godt ske, når blodsukkeret falder og pandelapperne, der styrer vores vrede, bliver svækkede, forklarer Mustapha Itani. Men hvad kan man så gøre? Ud over den spirituelle vask, har profeten et andet godt råd, som Mustapha Itani videregiver i videoen:

”Profeten har i en af sine beretninger sagt, hvis I bliver vrede mens I står op, så sæt jer ned. Og hvis I fortsat er vrede, så læg jer ned. Ved at skifte stilling, er vi med til at flytte fokus…”.

Videoen, som kan ses på Youtube, er en af otte videoer med såkaldte sundhedsfaglige råd om ramadan, som Mustapha Itani har lavet i samarbejde med den muslimske organisation iChange. Videoerne blev lagt på nettet i foråret forud for ramadan, men nu vælter kritikken ned over Mustapha Itani og Odense Universitetshospital, der har givet tilladelse til optagelserne.

Du kan se videoen her:

Klage over læge: Det er autorietsmisbrug

Regionsrådsmedlem Marianne Mørk Mathiesen (løsgænger), der selv er læge, har ifølge Avisen Danmark sendt en officiel klage til både Region Syddanmark og Lægeforeningen. Hun mener at der er tale om autoritetsmisbrug:

”Han repræsenterer regionen og lægestanden, og så fortæller han om, at hvis man er aggressiv, så er det djævlebesættelse, og så skal man lave rituelle afvaskelser. Det kan hverken regionen eller lægestanden stå på mål for,” siger Marianne Mørk Mathiesen til Avisen Danmark.

“Lægestanden repræsenterer videnskaben. Han kommer med forslag om behandling, som der absolut ikke er lægeligt belæg for,” fortsætter hun.

Lægeforeningen kritiserer også videoen:

”At være læge indebærer et særligt ansvar, og derfor er det problematisk, hvis man på den ene side signalerer meget tydeligt at være læge ved hjælp af kittel og stetoskop, som hører til i en professionel sammenhæng, og samtidig giver religiøs rådgivning,” skriver bestyrelsesmedlem Jesper Brink Svendsen fra Lægeforeningen i en mail til Avisen Danmark.

Mustapha Itani afviser selv kritikken i en skriftlig udtalelse via Region Syddanmarks kommunikationsafdeling. Han mener, at han tydeligt i videoen giver udtryk for, at afsenderen ikke er hospitalet eller Region Syddanmark. Mustapha Itani beklager dog, at han kan ”have skabt forvirring om afsenderen” ved at optræde i sin lægeuniform.