God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:
Chefredaktør: Mette F har taget topstyring til nyt niveau
Statsministeren har samlet ekstremt meget beslutningskraft omkring sig, men har alligevel skabt en række konflikter, skriver Altingets chefredaktør Jakob Nielsen i en analyse
TOPSTYRING | Statsminister Mette Frederiksen (S) har taget topstyring til et nyt niveau under coronakrisen. Det konstaterer Altingets chefredaktør Jakob Nielsen i en analyse. Som eksempel peger han på statsministerens videomøde fra Marieborg søndag, hvor 13 topfolk fra erhvervslivet og fagbevægelsen drøftede, hvornår og på hvilke betingelser Danmark kan åbne igen. Her deltog bl.a. Dansk Industri og Dansk Erhverv. Men organisationen SMV Danmark, der repræsenterer de små virksomheder og halvdelen af landets privatansatte, var ikke inviteret. Det ser Jakob Nielsen som seneste eksempel på “den temmelig ekstreme grad af topstyring”, som har kendetegnet Mette Frederiksens ledelse under coronakrisen.
“Topstyring forstået som ekstremt meget beslutningskraft samlet helt oppe i inderkredsen omkring statsministeren. Og forstået som ekstremt fokus på de store spillere: erhvervslivets og fagbevægelsens sværvægtere,” skriver han.
Trods topstyringen har Mette Frederiksen alligevel formået at skabe konflikter, bl.a. ved at lægge afstand til Sundhedsstyrelsens coronahåndtering. Jakob Nielsen slutter på den baggrund sin analyse med at skrive, at når krisen skal afsluttes:
“…må man håbe der findes rådgivere, der tør sige, hvad de ærligt mener – og ikke bare, hvad de tror, Mette Frederiksen helst vil høre”.
Jakob Nielsens analyse i Altinget kan læses her
Zoologiske haver får tiltrængt hjælp
Kulturministeren bøjer fra for pres fra Dansk Folkeparti og flere andre partier
CORONA-HJÆLP | Det bliver nu sikret, at zoologiske anlæg inkl. akvarier kan få kompensation for udgifter som lønomkostninger til personale med kritiske funktioner, foder, sikring af tekniske anlæg mv. fra kompensationsordningen for faste udgifter. Det skriver Kulturministeren i en pressemeddelelse søndag aften efter drøftelser med de politiske partier på Christiansborg.
De zoologiske anlæg kan dermed få dækket op til 80 pct. af deres lønudgifter til de dele af personalet, der af hensyn til dyrevelfærden ikke kan sendes hjem. “Der skal være nogle til at passe godt på dyrene,” lyder det i pressemeddelelsen på Kulturministeriets hjemmeside.
Flere partier – herunder Dansk Folkeparti – har tidligere på ugen kritiseret ministeren for ikke at hjælpe zooparkerne. I værste fald kunne konsekvensen af manglende hjælp være, at dyreparkerne måtte slå dyr ihjel for at overleve, meddelte foreningen Daza.
I Kristeligt Dagblad i fredags lød det fra DFs gruppeformand Peter Skaarup:
”De økonomiske hjælpepakker, vi har været med til at lave, afhjælper ikke de akutte økonomiske udfordringer, zoologiske haver, akvarier og safariparker står med nu. Vi ser en løsning, der hedder, at man får dækket de faste omkostninger de næste tre måneder, for de kan ikke skrue ned, uden at det går ud over dyrene,” sagde Peter Skaarup.
Kristian Thulesen Dahl om nyt SF-krav: For tidligt at lave velfærdslov
SF og Enhedslisten vil have Folketinget til at hastebehandle en velfærdslov, men det giver først mening, når omfanget af coronakrisen kendes, mener Kristian Thulesen Dahl
VELFÆRD | SF og Enhedslisten er for tidligt ude, når de allerede nu vil have Folketinget til at hastebehandle en velfærdslov, der skal sikre at en række velfærdsløfter bliver holdt efter coronakrisen. Det siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til Ritzau.
Det er SFs formand Pia Olsen Dyhr, der kræver, at velfærdsloven, som Socialdemokratiet gik til valg på, bliver vedtaget hurtigst muligt.
“Vi har brug for en hastebehandling for at sikre, at det ikke bliver børnene, de gamle eller de syge, som skal betale for coronakrisen,” siger SF-formanden til Ritzau.
Hun bakkes op af Enhedslisten, der vil have regeringen til at stille en velfærdsgaranti.
Men det er “en postgang for tidligt”, siger DFs formand Kristian Thulesen Dahl. Han bakker op om en velfærdslov, men siger, at det lige nu handler om at undgå smittespredning og holde hånden under erhvervslivet.
“Der kommer jo en regning for alt det her, og den skal betales bagefter. Men vi må først vide, hvor dybt det kommer til at påvirke dansk økonomi, før vi kan begynde at prioritere alle ønskerne,” siger Kristian Thulesen Dahl til Ritzau.
Kirker skal være lukkede, mens butikker får lov at åbne ekstra i påsken
Grotesk at lukkeloven lempes i påsken, når kirkerne ikke må holde åbent, mener kritikere
PÅSKE | Dansk Folkepartis kirkeordfører Marie Krarup opfordrede i sidste uge til, at der bør findes en særordning, så kirkerne kan holde åbent i påsken. Hun kaldte det absurd, at supermarkeder får lov at holde ekstra åbent i påsken, mens kirkerne skal holde lukket under sin vigtigste højtid.
I dagens udgave af Kristeligt Dagblad peger flere kirkefolk også på det forkerte i, at et politisk flertal vil lempe lukkeloven i påsken, mens kirkerne skal være lukkede.
“Det er grotesk, at vi ikke kan gå til gudstjeneste påskedag, når vi kan samles i butikkerne for at købe ind,” siger Hans Krab Koed, debattør, aktiv i kirkelige sammenhænge og lektor i kristendomskundskab ved Læreruddannelsen.
“Det er grotesk, at vi ikke kan gå til gudstjeneste påskedag, når vi kan samles i butikkerne for at købe ind”
Hans Krab Koed, debattør, til Kristeligt Dagblad
Nana Hauge, debattør og sognepræst i Hårslev-Padesø, siger:
“Jeg synes, det sender et skidt signal, hvis forretningerne holder ekstraordinært åbent i påsken, mens kirkerne holder lukkede. Det føjer spot til skade”.
Venstres kirkeordfører Louise Schack Elholm, håber i lighed med Marie Krarup, at der kan findes en løsning. “For eksempel kunne man holde udendørs gudstjenester i frisk luft og med god afstand,” siger hun til Kristeligt Dagblad.
Læs mere i Kristeligt Dagblad her (Kræver abonnement)
Læs ditoverblik: Marie Krarup: Lad kirkerne holde åbent i Påsken
Politiken: Er kulturminister Joy Mogensen blevet klogere? Næppe..
Politikens kulturredaktør vurderer i analyse, at det er pres fra andre partier, der nu har fået kulturminister Joy Mogensen til at indkalde til forhandlinger om særskilt corona-hjælp til kulturen
KULTUR | Kulturminister Joy Mogensen (S) har i lang tid afvist, at der er brug for målrettet hjælp til kulturlivet, som er hårdt ramt af corona-krisen. Men lørdag annoncerede hun pludselig, at hun nu indkalder partierne til forhandlinger. Det har fået Politikens kulturredaktør Mette Davidsen-Nielsen til at stille følgende spørgsmål på avisens forside: Er Joy Mogensen blevet klogere? Kulturredaktørens konklusion er, at det er ministeren næppe – hun er bare blevet presset til at forhandle:
“De store huller i hjælpepakkerne, hvoraf nogen nu bliver lappet, kom først på banen efter stigende pres fra ordførere fra andre partier,” skriver Mette Davidsen-Nielsen.
“De store huller i hjælpepakkerne, hvoraf nogen nu bliver lappet, kom først på banen efter stigende pres fra ordførere fra andre partier”
Mette Davidsen-Nielsen, kulturredaktør, i Politiken
Redaktøren kunne som eksempel have nævnt (det gør hun ikke), at Dansk Folkeparti har lagt pres på regeringen. Fredag sendte DF således et brev til finansministeren, hvor partiet opfordrer til at indkalde til forhandlinger om en kulturhjælpepakke. Læs mere her.
Politikenredaktøren vurderer selv, at passiviteten fra ministeren skyldes, at kultur ikke har særlig høj prioritet i regeringstoppen. Som hun skriver:
“En anden nærliggende forklaring på, at kulturministeren ikke udviser større handlekraft, er, at hun ikke har opbakning i regeringsledelsen. Heller ikke før krisen stod kulturområdet højt på prioriteringslisten,” skriver hun.
Mette Davidsens-Nielsens analyse kan læses her
TWITTER & FACEBOOK
Morten Messerschmidt kommenterer nyheden om, at kulturminister Joy Mogensen nu indkalder til forhandlinger om hjælp til kulturen. Læs mere her: DF-pres giver bonus: Regeringen indkalder til kulturforhandlinger
Pia Kjærsgaard kommenterer forsiden af dagens Politiken, hvor kulturredaktør Mette Davidsen-Nielsen stiller spørgsmålet, om kulturministeren er blevet klogere, siden hun nu indkalder til forhandlinger om hjælp til kulturen: