MORGEN: Skaarup: Finansloven er en gyser | Skatter og afgifter øges med 2,5 mia. kroner

0
2506
Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen, De Radikale fortæller om finanslovsaftalen for 2020 på et pressemøde hos De Forenede Dampvaskerier (DFD) i Skovlunde tirsdag. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2019

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Skaarup: Finansloven er en gyser

Finanslovsaftale gør det nemmere for udlændinge at komme til Danmark for at arbejde

FINANSLOV | Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup er bekymret over den netop indgåede finanslovsaftale mellem regeringen og dens støttepartier i rød blok.

“For sådan nogle som os er læsningen en gyser,” siger han til Jyllands-Posten.

Dansk Folkeparti sikrede under finanslovsforhandlingerne med den tidligere blå regering en række markante stramninger på udlændingeområdet, men den nye finanslovsaftale lemper en række af disse stramninger blandt andet i forhold til arbejdskraft fra ikke-EU-lande, og det bekymrer Dansk Folkepartis gruppeformand.

Læs om udlændingelempelserne her: Slut med paradigmeskiftet: Her lempes udlændingepolitikken i ny finanslov

Forsiden af Børsen, der har regnet på den skatteregning, som finansloven udskriver til danskerne.

Rød finanslov øger skatter med 2,5 milliarder kroner

Finanslovsaftalen i rød blok lægger op til de største skatte- og afgiftsstigninger siden 2012

FINANSLOV | Skatter og afgifter vil stige med 2,5 milliarder kroner, når finanslovsaftalen mellem Regeringen og venstrefløjen bliver rullet ud. Det viser et regnestykke, som Børsen har lavet. Dermed indeholder finansloven for 2020 de største skatte- og afgiftsstigninger i en finanslov, siden finansloven for 2012, hvor skatter og afgifter blev hævet med 5 milliarder kroner. Det var dengang finansministeren hed Bjarne Corydon.

Den største skattestigning rammer ejere af famlievirksomheder, som står foran et generationsskifte. Med finanslovsaftalen er det besluttet, at generationsskifteskatten skal stige fra 6 til 15 procent.

”Vi er virkeligt bekymrede for den danske konkurrencekraft,” siger adm. direktør Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, til Børsen.

Ud over skatte- og afgiftsstigninger er det også besluttet at aflyse en skattelettelse på mobiltelefoner for 790 mio. kr.

Finansminister Nicolai Wammen (S) samt Morten Østergaard (RV), Pia Olsen Dyhr (SF), Pernille Skipper (Enh.) og Uffe Elbæk (Alt.) og ordførere, da Regeringen, Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet præsenterer aftaleN om finansloven. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Ældre Sagen: Finansloven svigter de ældre

Ældre Sagens direktør kalder det rystende, at der er sat så lidt af til ældre i ny finanslov

ÆLDRE | ”Det ryster os, at der i finansloven er så få konkrete initiativer, der hjælper svækkede ældre”. Sådan siger Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup til Ritzau om den finanslovsaftale, som rød blok præsenterede tirsdag. Han konstaterer, at mens aftalen tilgodeser børnene, så svigtes deres bedste- og oldeforældre.

”Ældreområdet er blevet stedmoderligt behandlet. Der er 73.000 ældre, der sidder i deres eget hjem helt uden hjælp, og vi står i de næste 10 år og mangler 25.000 plejeboliger. Samtidig er er der ikke lyttet til vores bøn om, at der kommer minimumsstandarder for hjemmehjælp og plejehjem,” siger Bjarne Hastrup.

I finanslovsaftalen er der sat en pulje på 125 millioner kroner årligt af til at styrke omsorg og nærvær i ældreplejen. Til sammenligning blev der i finansloven for 2019, som DFaftale med VLAK-regeringen, afsat 1,5 mia. kroner ekstra til ældreområdet. Det har Ældre Sagen senest fremhævet i sit medlemsblad – læs mere på ditoverblik: Finanslov med DF-aftryk har givet 1,5 milliarder kr. til pensionisterne

Morten Østergaard (RV) og Pia Olsen Dyhr (SF) i højt humør, da finansloven blev præsenteret på et pressemøde mandag aften. Morten Østergaard plejer at tordne mod symbolpolitik, men finanslovsaftalen er fuld af symbolpolitiske tiltag, konstaterer Kristeligt Dagblad. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Symbolpolitik i rød finanslov

Venstrefløjen er afsender på samme symbolpolitik, som den klandrer DF for

FINANSLOV | Dansk Folkeparti er år efter år blevet kritiseret af venstrefløjen for at føre symbolpolitik. Kritikken har flere gange lydt i forlængelse af finanslovsforhandlingerne med den tidligere VLAK-regering, hvor DF adskillige gange fik en række indrømmelser på blandt andet udlændingeområdet. Ifølge Kristeligt Dagblad viser det sig dog nu, at venstrefløjens fingerpegere selv har fået skrevet en række symbolpolitiske tiltag ind i den netop indgåede finanslovsaftale, hvor der blandt andet er afsat midler til videnscentret Kvinfo, den seksuelle minoritetsorganisationen LGBT Danmark og Forældrenes Landsforening FOLA.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt.

Blixt: Vi bliver nødt til at mindske antallet af diagnosefejl

Hver fjerde erstatningssag i sundhedssystemet handler om fejlagtige diagnoser

SUNDHED | En ny rapport fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed og Patienterstatningen viser, at hver fjerde erstatningssag omhandler diagnosefejl. Det tal bekymrer Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, der efter nytår mødes med de andre partier på Christiansborg for at se nærmere på den såkaldte sundhedsaftale.

»Vi er nødt til at finde ud af, hvad det er, der går galt, og lære af det, så vi kan mindske antallet af diagnosefejl,« siger hun til B.T.

Danmarks Radio skærer ned på sit trosstof. Arkivfoto

DR skruer ned for stof om tro

Danmarks radio hævder selv, at der skrues op for trosstoffet, men kritikere mener tværtimod at der sker en klar nedprioritering

MEDIER | Danmarks Radio får kritik for at skære ned på trosstoffet, selv om DR selv hævder, at der skrues op. Mandag offentliggjorde DR, at der lanceres to nye programmer om tro til januar. Men det ene af de to programmer har ikke kun tro i fokus, det andet sendes ikke live på FM-båndet og samtidig forkortes søndagsgudstjenesten med ni minutter. Desuden skal den garvede trosvært Anders Laugesen ikke længere være vært på et trosprogram. I stedet skal han være reporter på radiogudstjenester.

“Det bekymrer mig, at man laver de ændringer. Som udgangspunkt vil jeg mene, at det er altafgørende at have værter, der kender deres stof, hvis man vil have en ordentlig trosdækning,” siger biskop over Viborg Stift, Henrik Stubkjær, til Kristeligt Dagblad.

Et af de to nye programmer får den tidligere Radio24syv-vært Iben Marie Zethen som vært og skal handle om om tro, eksistens og livsudfordringer.

“Det er en måde at udvande trosstoffet på, som de også har gjort med programmet ‘ Tidsånd’, der slutter nu,” siger den tidligere sognepræst og redaktør for kirkestof på DR, Mogens Hansen, til Kristeligt Dagblad.

UDLAND

Sverigedemokraternes leder Jimmie Åkesson. Foto: SD

Sverigedemokraterne på 22,6 procent

Svenske socialdemokrater på laveste niveau nogensinde i meningsmåling

SVERIGE | 22,6 procent af de svenske vælgere bakker op bag Sverigedemokraterne i en ny meningsmåling fra Sveriges Statistiska Centralbyrån (SCB). Det er den hidtil største støtte, som det indvandringskritiske parti har fået i en SCB-måling. Samtidig fortsætter nedturen fra Socialdemokraterne og statsminister Stefan Löfven. Socialdemokratiet får 26,3 procent, hvilket er det laveste niveau for partiet nogensinde i en SCB-måling.

Og tallet kan være endnu lavere. Aftonbladet skriver, at SCBs målinger har en tendens til at give Socialdemokratiet mere støtte, end der er belæg for, fordi den spørger mange brugere af fastnettelefoner, som typisk er ældre vælgere, der støtter socialdemokraterne. Omvendt har den en tendens til at undervurdere Sverigedemokraterne, som derfor kan stå til endnu større opbakning end de 22,6 procent.

POLITISK KALENDER – onsdag den 4. december 2019

11:30: Minister indkalder til rundbordsmøde om prostitution
Klokken 11.30 afholder social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) møde med aktører om prostitution. Blandt andre vil Danske Regioner, Kvinderådet Gadejuristen og Sexbranchen Danmark deltage.

Kl. 13.00: Spørgetid med ministre i Folketinget – bl.a. disse spørgsmål:

Til justitsministeren af Peter Skaarup (DF): Hvad er ministerens holdning til, at mange sager om kriminalitet henlægges hos politiet på grund af ressourcemangel?

Til justitsministeren af Peter Skaarup (DF): Hvad er ministerens holdning til, at førere af udrykningskøretøjer i dag risikerer høje bøder og at miste deres kørekort og arbejde, blot fordi de passer deres arbejde og kører i høj hast med udrykning for at redde menneskeliv?

Til ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling af Christoffer Aagaard Melson (V): Hvilke tiltag påtænker regeringen at igangsætte, som kan forbedre vilkårene for landbrugserhvervet, så Danmark også fremover kan være et landbrugsland?

Til ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling af Erling Bonnesen (V): Er ministeren enig i, at statsministerens udsagn om, at Danmark fortsat skal være landbrugsland, ikke hænger sammen med, at regeringen kommer med hårdt angreb på landbruget og ekstrabyrder, f.eks. tvungen fremrykning af ekstra efterafgrøder fra 2021 til 2020?

TWITTER & FACEBOOK

Marie Krarup kommenterer på Twitter finanslovsaftalens udlændingelempelser:

Pia Kjærsgaard på Facebook om sag fra Malmø, hvor en kirke har opsat en altertavle, der skildrer Paradiset som homoseksuelt:

Kristian Thulesen Dahl på Twitter om forskellen på en blå finanslov med DF-indflydelse og så en rød finanslov: