Ældre Sagen kritiserer finanslov: De svageste ældre svigtes

0
3754
Finansminister Nicolai Wammen taler med pressen, da finanslovsaftalen blev præsenteret mandag aften. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Ældre Sagens direktør kalder det rystende, at der er sat så lidt af til ældre i finanslovsaftalen fra rød blok

”Det er rysterende, at der er så få konkrete initiativer for de mest svækkede ældre”.

Sådan siger Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup om den finanslovsaftale, som rød blok præsenterede mandag aften. Han konstaterer, at mens aftalen tilgodeser børnene, så svigtes deres bedste- og oldeforældre.

”Ældreområdet er blevet stedmoderligt behandlet. Der er 73.000 ældre, der sidder i deres eget hjem helt uden hjælp, og vi står i de næste 10 år og mangler 25.000 plejeboliger. Samtidig er er der ikke lyttet til vores bøn om, at der kommer minimumsstandarder for hjemmehjælp og plejehjem,” siger Bjarne Hastrup til Ritzau.

Brug for genopretning af ældreplejen

Regeringen forsvarer sig med, at der i økonomiaftalen med kommunerne er blevet afsat 1,7 mia. kr., til blandt andet at tage højde for, at vi bliver flere ældre, og at presset på ældreområdet dermed vil stige. Men det ikke nok, understreger Ældre Sagens direktør. Han er bekymret for, at mange kommuner sparer.

“Når et flertal i Folketinget med denne finanslovsaftale ikke forstår, at der er behov for en gennemgribende genopretning af ældreplejen i Danmark, så får det kun Ældre Sagen til at skærpe opmærksomheden på området. Vi fortsætter kampen,” siger Bjarne Hastrup til Ældre Sagens hjemmeside.

I den nye finanslovsaftale er der afsat en pulje på 125 millioner kroner årligt af til at styrke omsorg og nærvær i ældreplejen. Til sammenligning blev der i finansloven for 2019, som DF aftalte med VLAK-regeringen, afsat 1,5 mia. kroner ekstra til ældreområdet.

Det sidste har Ældre Sagen senest fremhævet i sit medlemsblad – læs mere på ditoverblik:

Finanslov med DF-aftryk har givet 1,5 milliarder kr. til pensionisterne