MORGEN: Peter Kofod: De ydre grænser skal lukkes | Elbæks exit smadrer Alternativets økonomi

0
2358
Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, mødtes mandag med EU-præsident Charles Michel og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i Bruxelles. REUTERS/Yves Herman

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Peter Kofod: Luk EUs ydre grænser

DFs EU-parlamentsmedlem Peter Kofod kalder det dumt og meget dyrt, at EU har givet Tyrkiets præsident Erdogan magten over de ydre grænser

MIGRANTKRISE | De ydre grænser skal lukkes. Sådan lyder opfordringen fra Peter Kofod (DF), der i dagens udgave af Flensborg Avis betegner situationen ved EU’s ydre grænser som kaotisk og uholdbar. Han problematiserer samtidig EU’s samarbejde med Tyrkiet.

“Milliarder og atter milliarder af euro er gået til Tyrkiet igennem de sidste år – og på den måde forærede EU magten over de ydre grænser til Erdogan. Dumt og meget dyrt!,” fastslår Peter Kofod.

“Milliarder og atter milliarder af euro er gået til Tyrkiet igennem de sidste år”

Han understreger:

“Hele EU’s indsats for at holde styr på de ydre grænser er kaos. Hovedsageligt fordi EU-toppen og flertallet i parlamentet reelt ikke går ind for lukkede, sikre grænser. De har ikke forstået alvoren af masseindvandringen endnu. EU kan ikke beskytte de ydre grænser – derfor skal vi tage kontrollen tilbage igen og klare ærterne selv ved de danske grænser!”.

Hans Kristian Skibby, erhvervs- og transportordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

DF og S om retssager mod banker: Dyre, men nødvendige

Retssager mod tidligere bankledelser har kostet over 800 millioner kroner, men de har været nødvendige, siger DFs erhvervsordfører Hans Kristian Skibby

FINANSKRISE | Finansiel Stabilitet har i kølvandet på finanskrisen brugt over 800 mio. kr. på at føre erstatningssager mod tidligere bankledelser og har indtil videre indkasseret erstatninger for 496 mio. kr. Det skriver Jyllands-Posten.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti erkender, at retssagerne er dyre, men begge partier er enige om, at pengene er godt givet ud.

»Jeg tror ikke på, at man kun kan gøre det op i penge. Det handler dybest set om, at den ypperste retfærdighed sker fyldest i forhold til dem, det er gået ud over,« siger Socialdemokratiets erhvervsordfører, Orla Hav.

Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti, er enig.

»Hvis vi bare havde sagt pyt til det, der er foregået i mange danske pengeinstitutter, så ville vi have fået et forklaringsproblem,« siger han.

Alternativets stifter Uffe Elbæk og fire andre medlemmer af Alternativets folketingsgruppe meldte sig mandag ud af Alternativet. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Alternativet mister 630.000 kroner om måneden

Uffe Elbæk & Co. efterlader Alternativet som en økonomisk ruin, skriver Ekstra Bladet

ALTERNATIVET | Da partistifter Uffe Elbæk og tre andre folketingsmedlemmer mandag eftermiddag meldte sig ud af Alternativet, smadrede de ikke bare det politiske projekt, som Uffe Elbæk skabte for syv år siden. De efterlod også et parti, som nu får smadret sin økonomi. I følge Ekstra Bladet mister Alternativet otte millioner kroner om året i gruppestøtte til sekretærer, eksperter og pressefolk, når partiets folketingsgruppe reduceres fra fem til ét medlem. Tilbage vil være 1,7 mio. kr. årligt, under forudsætning af at det femte og sidste folketingsmedlem Torsten Gejl bliver i partiet. Det afgør han først torsdag.

Reglerne er sådan indrettet, at en gruppe med mindst fire medlemmer er stillet langt bedre økonomisk end mindre grupper i Folketinget. Derfor vil de nye løsgængere – Uffe Elbæk, Rasmus Nordqvist, Susanne Zimmer og Sikandar Sidique – også have en klar fordel i at danne et nyt parti. Hvorvidt det er planen, ville ingen af dem kommentere mandag. Hvis de fortsætter enkeltvis har de kun ret til 816.000 kr. om året i ‘løsgænger-støtte’, oplyser Folketinget til Ekstra Bladet.

Den nye leder Josephine Fock er overbevist om, at partiet kan genrejses. Den opfattelse deler ingen politiske kommentarer. De vurderer nærmest enslydende, at partiet er helt færdigt. Læs f.eks.:

Jyllands-Postens politiske redaktør Marchen Njel Gjerstsen: Alternativet er reelt dødt nu

Politikens kommentator Kristan Madsen: Elbæk har sat ild til sit politiske livsværk

To elever i en 5. klasse på Malling Skole er smittet med coronavirus. Foto: Mads Dalegaard

Corona: 113 danskere er nu konstateret smittede

Antallet af coronasmittede stiger kraftigt. Statsministeren indkalder til nyt pressemøde

CORONA | Antallet af personer i Danmark, der er konstateret smittede med corona-virus, er nu oppe på 113. Det skriver TV2.dk tirsdag morgen. Statsminister Mette Frederiksen og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke holder kl. 11 endnu et pressemøde om corona-situationen. På pressemødet vil regeringen præsentere nye tiltag for at inddæmme smitten. Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse. Hvilke tiltag, fremgår ikke.

I følge TV2.dk er det samlede antal registrerede smittede på verdensplan nu oppe på 114.452. Det samlede antal døde er 4.026 og det samlede antal helbredte er 64.172.

Taiwan er et af de lande, hvor det er lykkedes at bremse smitteudbredelsen – læs vores artikel her: Grænsekontrol redder Taiwan fra coronavirus

Landbrug & Fødevarers præsident Martin Merrild, da han sidste år var gæstetaler på Dansk Folkepartis årsmøde i Herning. Foto: Carsten Lundager

Landbrug: Klimaafgift vil ramme dansk landbrug hårdt

Formanden for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild advarer om, at en afgift på 1500 kr. pr. ton CO2 vil tvinge mange landmænd til at give op

KLIMA | Afgifter på klimabelastende fødevarer og drivhusgasser vil ramme dansk landbrug hårdt. Det siger Landbrug & Fødevare-formand Martin Merrild til Landbrugsavisen, efter at Klimarådet mandag præsenterede sin rapport med anbefalinger til, hvordan Danmark kan sænke sin CO2-udledning med 70% inden 2030.

I rapporten anbefales bl.a. en CO2-afgift, der skal stige til 1500 kr. pr. ton i 2030. Det anbefales også, at oksekød skal pålægges en afgift, der i 2030 skal være på 26 kr. pr. kilo. Martin Merrild advarer om, at sådanne afgifter vil få store konsekvenser for dansk landbrug:

“Mange landmænd vil være tvunget til at dreje nøglen om. For en gennemsnitlig kvægbedrift vil det betyde en ekstra udgift om året på 2,5 mio. kr.,” siger Martin Merrild til Landbrugsavisen.

“Dansk landbrug er blandt de mest klimaeffektive i verden. Derfor giver det ingen mening at afvikle vores produktion – det vil både koste arbejdspladser, på samfundsøkonomien, og på den globale klimakonto,” fortsætter han.

Læs mere i Landbrugsavisen her.

Læs også: Messerschmidt: Klimarådets anbefalinger er helt på månen

Foto: Aalborg Universitet (AAU)

Universitet vil fjerne “maskuline ord” fra sine jobopslag

Aalborg Universitet vil scanne jobopslag for maskuline ord og erstatte dem med kønsneutrale ord

KØNSNEUTRAL | Fremover bliver der længere mellem ord som “kompetent”, “ambitiøs” og “analytisk” i jobopslag fra Aalborg Universitet. Universitetet har nemlig købt et computerprogram, som skanner jobopslag for såkaldt maskuline ord og i stedet foreslår ‘kønsneutrale’ synonymer. Og kompetent, ambitiøs og analytisk skulle i følge Kristeligt Dagblad være nogle af de ord, som skræmmer kvindelige ansøgere væk.

“Alle de opslag, der kommer ind fra fagmiljøerne, screenes, og programmet gør opmærksom på, at der kan ligge noget bias (stereotype opfattelser af køn, alder, etnicitet, seksuel orientering og så videre, red.) i nogle af ordene. Derefter sendes ændringsforslagene tilbage til dem, der slår stillingen op, så de lige kan se på, om det er ord, de vil holde fast i eller ej,” forklarer prodekan Anette Therkelsen til Kristeligt Dagblad.

Det er dog ikke alle i universitetetsverden, der synes om det nye tiltag.

“Det svarer til at tage en ordbog og begynde at strege ord ud i den. Det er mig meget imod, at et universitet forsøger at indføre sproglig censur,” siger professor ved institut for matematiske fag ved Aalborg Universitet, Rasmus Waage Petersen, til Kristeligt Dagblad.

En anden, historiker Jes Fabricius Møller fra Københavns Universitet, mener at tiltaget udtrykker et forældet kvindesøn. Han forbinder selv ordene ‘stærk’, ‘ kompetent’ og ‘analytisk’ med sin kone.

“Jeg kan godt forstå dem (kvinder, red.), der med rette er fornærmede over, at det ikke skulle være ord, der dækker deres arbejde,” siger han til avisen.

Læs mere i Kristeligt Dagblad her.

TWITTER & FACEBOOK

Peter Skaarup kommenterer coronasituationen på Twitter:

Morten Messerschmidt om Uffe Elbæks exit:

Pia Kjærsgaard på facebook om elløbehjul:

POLITISK KALENDER – tirsdag den 10. marts 2020

Kl. 13.00: Møde i folketingssalen:

Foto: Christoffer Regild

1) Spørgetime med statsministeren.