MORGEN: Læger kritiserer sundhedsminister: Han skaber forvirring | Regeringen sender ikke asylansøgere tilbage

0
2846
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke på mandagens pressemøde i Statsministeriet. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Læger kritiserer sundhedsminister: Han skaber forvirring om coronatest

En række fagfolk undrer sig over ministerens offensive teststrategi, selvom virkeligheden er en anden

CORONA | En række fagfolk retter i dagens udgave af Politiken en kritik mod sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for at forvirre unødigt om test. Ministeren varsler en offensiv teststrategi, men virkeligheden er en anden, lyder det fra lægerne.

”Det skal jo starte med nogle politiske intentioner. Det er bare lidt frustrerende at være derude, for når ministeren siger sådan, så går folk straks hen til deres læge, og så siger lægen, at det kan ikke lade sig gøre. Den situation skal vi helst ikke havne i for mange gange. De politiske intentioner skal være der, men så skal mulighederne også være der,” siger Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin til Politiken.

En række politiske partier undrer sig. Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt siger til avisen at hun ikke kan få øje på, præcis hvad det nye offensive element i regeringens teststrategi består af.

”Jeg er ikke tilfreds endnu. Derfor vil jeg stille spørgsmål til sundhedsministeren om, hvem der fremover skal testes. Vil de teste flere end dem, der bliver indlagt sygehusene? For det tal stiger jo, og så er det jo klart, at man kommer til at teste nogle flere. Men vil de gøre mere end det?,” spørger sundhedsordføreren.

Hun siger samtidig til avisen, at hun ønsker en redegørelse fra Magnus Heunicke om, hvem der har ansvaret for, at der ikke blev reageret med det samme, da der kom henvendelser med tilbud om hjælp udefra.

Læs mere i Politiken her

En kvinde på vej til John F. Kennedy International Airport i New York City. Foto: REUTERS/Brendan McDermid TPX IMAGES OF THE DAY

Danmark manede til ro, mens WHO advarede mod coronavirus

Verdenssundhedsorganisationen WHO udsendte mere end 20 advarsler fra januar og frem om coronavirussen, viser gennemgang i Berlingske

CORONA | Det har ikke skortet på advarsler fra verdenssundhedsorganisationen WHO om corona-epidemien, som nu har bredt sig til stort hele verden og foreløbig har kostet mere end 16.500 døde. Berlingske har gennemgået samtlige WHO-advarsler siden januar, og der er tale om mere end 20 advarsler, der er blevet udsendt med stigende styrke.

“Risikoen for at det bliver udbredt på globalt plan er fortsat høj. Nu er øjeblikket kommet for alle lande til, at de skal forberede sig,” lød det eksempelvis den 4. februar fra WHOs generaldirektør Dr. Tedros Adhanon Ghebreyesus. Derefter fortsatte WHO med advarslerne, som blev stadig kraftigere. Den 21. februar sagde generaldirektøren således:

“I bliver skøre af at høre mig sige det, men vinduet til handling er fortsat åbent i forhold til at inddæmme udbruddet”.

Imens manede de danske sundhedsmyndigheder til ro. Berlingske nævner som eksempel, at overlæge Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen til TV2 sagde følgende søndag den 23. februar, hvor store del af Norditalien blev lukket ned, fordi smitten og dødstallene var stigende:

“Vi opfordrer de danskere, der er i Italien, til at nyde ferien”.

Først 3. marts begyndte Sundhedsstyrelsen at opfordre danskere, der havde været på skiferie i de ramte områder, til at gå i frivillig karantæne.

Berlingskes fire sider lange gennemgang af coronaforløbet kan læses her.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Foto: Steen Brogaard

Regeringen sender ikke asylansøgere tilbage

De såkaldte Dublin-overførsler af asylansøgere er i bero for at begrænse spredningen af coronavirus. Det skriver Udlændinge- og integrationsministeriet i en pressemeddelelse

ASYLSØGERE | For at begrænse smittespredning af coronavirus/COVID-19, er Dublin-overførsler både ind og ud af Danmark sat i bero. Det skriver Udlændinge- og integrationsministeriet i i en pressemeddelelse.

Det betyder, at Danmark ikke sender asylansøgere tilbage til det land i EU, som ellers er ansvarlig for at behandle ansøgningen, ligesom Danmark omvendt ikke modtager asylansøgere, som vi i følge Dublin-forordningen er ansvarlige for behandle.

Beslutningen er sket med virkning fra fredag den 13. marts og foreløbigt frem til og med den 13. april.

“Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at bekæmpe smittespredning i denne vanskelige situation. Derfor skal vi for tiden selvfølgelig ikke sende asylansøgere rundt på kryds og tværs af Europas grænser,” siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i pressemeddelelsen.

Udover at sætte Dublin-overførsler i bero, har Udlændingestyrelsen også stoppet for gennemførelsen af asylsamtaler, ligesom Flygtningenævnet holder lukket.

I følge pressemeddelelsen har myndighederne “skærpet fokus på smittefare” og der er taget “en lang række forholdsregler” på asylcentrene. Som ditOverblik skrev mandag, så er ansatte på Udlændingecenter Nordsjælland dog bekymret for smittefare fra asylansøgere.

Læs her: Medarbejdere bekymrede: Hvorfor skal asylansøgere ikke i karantæne?

Foto: Thibault Savary / AFP

Fakta om Corona: Næsten hver tredje indlagte  er under 60 år

30 % af de corona-indlagte i Danmark er under 60 år. 1577 er nu er nu registreret som smittede

CORONA | Her er en række aktuelle nøgletal om coronavirussen i Danmark:

  • 168 af de 241 personer, som pr. 21. marts var eller havde været indlagt med coronavirus, er 60 år eller ældre. Det svarer til 69 %. 12 % er 50-59 år, 12 % er 40-49 år, 2 % er 30-39 år, 2 % er 20-29 år og 1 % 0-9 år.
  • 254 personer er eller har været indlagt pr. 23. marts. 55 er indlagt på intensiv.
  • Flest er indlagt i Region Hovedstaden (131), næstflest i Region Sjælland (49).
  • 24 er registreret døde med coronavirus i Danmark. På verdensplan er 16.573 døde.
  • 13.756 personer er nu testet for coronavirus i Danmark. 1577 af disse er registreret som smittede.

Kilder: Politiken, TV2, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut

TWITTER & FACEBOOK

Kulturministeren har fået en god ide – fra Morten Messerschmidt:


Kristian Thulesen Dahl skriver på Twitter om DFs forslag om økonomisk tilskud til vareudbringning. Læs artiklen her: Købmænd bakker DF-forslag op: Giv tilskud til at bringe varer ud