Messerschmidt: Bedst for klimaet at fortsætte oliejagt i Nordsøen

0
2432
TV2 interviewer Rasmus Nordqvist fra Alternativet og DFs Morten Messerschmidt forud for samrådet med klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Venstrefløjen vil stoppe olieudvindingen i Nordsøen af hensyn til klimaet. Men det er naivt, mener Dansk Folkepartis klima- og energiordfører Morten Messerschmidt

Står det til Alternativet, Enhedslisten, Radikale og SF, skal det være slut med at hive olie og gas op af Nordsøen, når de nuværende licenser udløber i 2046. De fire partier vil have sløjfet den ottende udbudsrunde, der kan forlænge olieeventyret i Nordsøen til 2055.

Hvad den socialdemokratiske regering mener, er endnu uvist. Det ville klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) ikke sige, da Alternativet og Enhedslisten torsdag havde indkaldt til samråd om sagen i Folketingets Klima- og Energiudvalg.

Men hvis han lytter til sin gode ven Morten Messerschmidt, der er klima- og energiordfører for Dansk Folkeparti, er der ingen tvivl om, hvad Dan Jørgensen bør mene. Regering bør selvfølgelig fortsætte olieudvindingen i Nordsøen så længe som muligt. Af hensyn til klimaet:

”Så længe der er en global efterspørgsel på olie og gas, skal Danmark selvfølgelig levere. Dels fordi vi tjener penge på det, men også, fordi vi står for den grønne produktion på området. CO2-udslippet er markant lavere på den olie, vi trækker op af Nordsøen, end den, man producerer i eksempelvis Mellemøsten,” sagde Morten Messerschmidt til Altinget forud for dagens samråd.

Ingen modsætning

Dansk Folkeparti skriver i sin egen klimaplan, at Danmark skal være CO2-neutralt i 2050, og venstrefløjen bruger netop 2050-målsætningen som argument for at stoppe udvindingen af olie. Men Morten Messerschmidt ser ikke nogen modstrid i at fortsætte oliejagten, selv om Danmark er blevet klimaneutrale.

”Jeg kan slet ikke forstå modsætningen. Det handler om, hvilke varer der handles i verden, og verden kommer ikke til at vende olien ryggen, fordi Danmark stopper med at producere den. Det, som får verden til at vende olie ryggen, er, at vi udvikler nogle klimavenlige teknologier, som bliver prismæssigt konkurrencedygtige med olie, gas og kul. Det gør man kun, hvis man investerer i det, og de penge kan vi tage direkte ude fra Nordsøen,” siger han til Altinget.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og den radikale Ida Auken i dagens samråd om at stoppe for nye tilladelser til indvinding af olie og gas i Nordsøe. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Afvikling af Nordsøolien vil være et skud i foden

DF-ordføreren fastslår, at de penge, som olieudvindingen kan indbringe, kan bruges til at finansiere den grønne omstilling. Det argument preller helt af på venstrefløjen, hvor Alternativet og Enhedslisten ønsker en decideret afviklingsplan for Nordsøolien. Men det vil være at skyde sig selv i foden, mener Morten Messerschmidt.

”Der er ikke noget, dre tyder på, at verden vil efterspørge mindre olie, hvis Danmark lukker ned for olieudvindingen. Det eneste, som man med sikkerhed kan sige, er, at de indtægter, som vi ville have fået til den tid, og som vi gerne vil bruge til den grønne omstilling, dem går vi glip af. Det kan jeg kun se er dårligt for klimaet,” siger han til Altinget.