Landsbyer går mod strømmen: Borgere åbner købmandsbutikker

0
2350
Stadig færre landsbyer har deres egen købmand. Foto: Siine Fiig

Borgere satser millioner på at holde liv i lokale landsbykøbmænd, viser ny optælling

Der er blevet langt til købmanden for mange landsbybeboere de sidste ti år. I 2007 var der 896 butikker i landsbyer med mindre end 2000 indbyggere. I 2017 var der 597. Det viser tal, som Politiken bringer.

Men der er også gode nyheder. For i flere og flere landsbyer går borgerne nu mod strømmen og skyder penge i nye, lokale købmandsbutikker. Ifølge en optælling, som Coop Crowdfunding og dagligvarekoncernen Dagrofa har lavet for Politiken, er 18 butikker de sidste to år blevet åbnet eller ombygget med penge fra lokale borgere, og 100 butikker er blevet holdt i live med hjælp fra borgergrupper.

”Vi har i dag omkring 100 butikker, hvor borgerne er involveret på en eller anden måde. Nogle steder maler de butikken og bringer varer ud, andre steder ender de med at eje lokaler. Erfaringerne er ikke bare gode, de er overvældende,” siger Brian Videbæk, udviklingschef i Dagrofa, til Politiken. Han rejser rundt i landet og hjælper borgergrupper, der vil redde eller bygge en ny købmandsbutik.

Tre nye, borgerstøttede købmandsbutikker er netop nu på vej. I Troldhede åbner en butik i næste uge, til oktober åbner en butik i Vils på Mors og til november er det Agerskov ved Tønder, der får sin egen lokale købmand.