DF til kulturminister: Lyt nu til superligaklubberne

0
1765
MCH Arena i Herning har plads til knap 12.000 tilskuere. Men lørdagens kamp mellem FC Midtjylland og OB blev kun overværet af 300 tilskuere. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

DFs idrætsordfører Dennis Flydtkjær er dybt skuffet over kulturminister Joy Mogensen (S), som onsdag afviste at tillade flere end 500 personer på stadions til superligakampe. ”Fodboldklubberne har vist, at de kan håndtere coronasituationen,” siger Flydtkjær

Kulturminister Joy Mogensen (S) havde ingen gode nyheder med til de danske superligaklubber og deres fodboldfans, da hun onsdag var i Folketingets spørgetid.

Budskabet fra ministeren er det samme, som hun har gentaget de seneste dage: Regeringen vil fortsat ikke tillade, at der bliver lukket mere end 500 personer ind til kampene i den danske superliga.

Det sker på trods af, at ingen blev smittet med coronavirus, da klubberne i sommer forsøgsvis fik lov at lukke flere tilskuere ind. I alt blev der spillet 46 superligakampe under sommerens forsøgsordning, og der er ikke blevet registreret én eneste smittet i forbindelse med disse kampe.

“Jeg kan godt forstå klubbernes frustration. Den deler regeringen også. Men vi står i en situation nu, hvor det høje smittetal betyder, at sundhedsmyndighederne ikke mener, at det forsvarligt at samle flere mennesker på stadions,” sagde Joy Mogensen i spørgetiden.

Kulturminister Joy Mogensen (S). Foto: Kristian Brasen

Trygt og sikkert

Det var Dansk Folkeparti og Venstre, der stillede spørgsmål til ministeren. Dansk Folkepartis idrætsordfører Dennis Flydtkjær finder ministerens svar dybt skuffende.

”Vi er fuldstændig enige med ministeren i, at der skal tages hensyn til corona-situationen.  Der er ingen, der siger, at der bare skal åbnes op for fulde stadions. Men klubberne har vist, at de godt kan håndtere situationen. Under forsøgsordningen i sommer lavede man opdelte sektioner, hvor der måtte være 500 tilskuere i hver sektion med egen indgang. Tilskuerne sad med afstand og de afleverede kontaktoplysninger på forhånd, så man kunne lave smitteopsporing, hvis det blev nødvendigt. Det gik godt, og disse restriktioner kunne man supplere med f.eks. krav om mundbind. Der er masser af forholdsregler, man vil kunne tage, så det er trygt og sikkert at gå til fodbold. Men det vil regeringen ikke være med til,” siger Dennis Flydtkjær.

“Der er masser af forholdsregler, man vil kunne tage, så det er trygt og sikkert at gå til fodbold”

Dennis Flydtkjær, idrætsordfører, Dansk Folkeparti
AaBs spillere jubler for tomme tribuner over en scoring i søndagens kamp mod FC København i Parken. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Minister-forståelse klinger hult

Kulturministeren sagde i Folketinget, at ”der er intet regeringen hellere vil end at fylde stadions op med glade fans”. Det budskab klinger hult, mener Dennis Flydtkjær:

”Ministeren siger, at hun gerne vil gøre det så godt for idrætslivet. Hvorfor så ikke lytte til klubberne, divisionsforeningen og DBU, som har vist, at de kan håndtere det her? Alle er enige om, at der skal være forholdsregler. Men det skal være regler, der virker fornuftige. Jeg kan ikke se, at det skulle være mere sikkert at gå i et storcenter end at gå til fodbold,” siger han.

Ministeren henviser til, at sundhedsmyndighederne ikke mener det er forsvarligt?

”Myndighederne har lavet nogle regler, som skærer alle over en kam. Jeg synes godt, at man kan argumentere for, at der må kunne sidde flere i f.eks. Parken, hvor der er plads til 40.000, end på et mindre stadion. Det virker molboagtigt, at alle kun må lukke 500 personer ind,” siger Dennis Flydtkjær og tilføjer, at det reelt kun bliver til ca. 300 tilskuere, fordi spillere, trænere, officials, journalister mv. skal tælles med i de 500.

Dennis Flydtkjær

Gælder klubbernes økonomi

DF-ordføreren påpeger, at det har meget stor betydning for klubberne at kunne lukke flere tilskuere ind.

”Der er lavvande i de professionelle idrætsklubbers kasser i øjeblikket. Det her gælder deres fremtid. De skal sælge årskort og tiltrække sponsorer, og det kræver, at der kan komme nogle tilskuere på stadion og at sponsorer kan netværke og tage forretningsforbindelser med på stadion, hvis de skal finde det attraktivt at tegne et sponsorat. Men ministerens svar giver ikke klubberne meget håb. Heldigvis ser det ud til, at der er ved at være et flertal uden om regeringen for en anden løsning,” siger Dennis Flydtkjær.

Den løsning, der er tegner sig et flertal for, er en ordning med en fast ramme a la sommerens superligaordning, som kan indskrænkes lokalt, hvis smittetrykket overstiger et bestemt niveau.

“Så ved klubberne, hvad de har at forholde sig til,” siger Dennis Flydtkjær.

Det var ikke svært for de få tilskuere at finde en ledig plads i Parken i søndags, hvor FC København havde besøg af AaB. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix