Korthuset ramler for Theresa May

0
2203
Premierminister Theresa May holder en pressebriefing om Brexit-aftalen foran embedsboligen i Downing Street 10 onsdag aften. Foto by Ben STANSALL / AFP

Den britiske premierminister er under voldsomt pres efter sin aftale med EU om Brexit. Aftalen har fået to ministre og to juniorministre til at forlade regeringen, der samtidig skal forsøge at få aftalen igennem parlamentet. I denne sag synes Theresa May at stå helt alene

I går kæmpede hun aftalen igennem sin egen regering ved en række enkeltmøder og et fem timer langt møde med sine ministre. I dag stod May så op til hvad der må kaldes en masseudvandring fra sine egne. Samtidig har finansmarkeder tabt troen på en aftale og både aktier og det britiske pund falder.

Hun stod også op til heftige, personlige angreb. En ledende konservativ kritiker, Jacob Rees-Mogg, kalder hende simpelthen for en landsforræder. Han arbejder åbent for at partiet vælter hende som leder og i stedet vælger en leder, der vil stå hårdere overfor EU.

Det værste slag kommer dog fra Dominic Raab, selvom han er langt pænere i sit sprogbrug. Som minister for Brexit har han kendt alle vanskelighederne med EU’s forhandlere og forstår nok aftalen på mere end 500 sider bedre end nogen. Da han i dag trak sig som minister, ramte hans kritik lige ned i de to mest ydmygende punkter i aftalen – nemlig at UK på ubestemt tid skal følge EU’s regler og at situation for Nordirland mildt sagt er uafklaret.

På britisk fjernsyn forklarede han sig efter sin afgang fra regeringen:

”De betingelser som EU stiller, truer Storbritanniens integritet. Og så vil vi være fanget på ubestemt tid i EU’s regler uden at have det mindste at skulle have sagt.”

”De betingelser som EU stiller, truer Storbritanniens integritet”

Dominic Raab, afgående Brexit-minister
Brexit-minister Dominic Raab trak sig fra regeringen torsdag. Foto by Ben STANSALL / AFP / Scanpix

Hån fra EU

Stemningen i Storbritannien bliver gjort værre af et lækket dokument fra EU’s forhandlere. Dokumentet var tiltænkt lederne i de 27 andre EU-lande og forklarer, at aftalen er klart til deres fordel. I dokumentet hedder det at Storbritannien vil skulle EU’s regler og at briterne også fremover vil være mere interesseret i at indgå aftaler med EU og derfor vil være i den svages position.

Der er samtidig vedholdende rygter om, at Mays modstandere i det konservative parti indenfor det næste døgn vil have samlet nok stemmer til at udløse en mistillidsafstemning. Og skulle hun overleve denne interne afstemning risikere hun et nederlag i parlamentet. På den ene side vil Labour elske at vælte hende – selvom de egentlig deler hendes holdning til Brexit – på den anden side har hun undervejs grundigt fornærmet partiet DUP fra Nordirland, hvis stemmer hun er aldeles afhængig af.

Den mere end 500 sider store Brexit-aftale, som har fået flere ministre til at forlade den britiske regering. Foto: AP Photo/Virginia Mayo
Theresa May forlader 10 Downing Street i London torsdag formiddag. Foto: AP Photo/Tim Ireland / Scanpix