Kommuner blæser på aftale om grundig rengøring. DF-ordfører kræver, at minister griber ind

0
2658
DFs ældreordfører Karina Adsbøl stillede 4. juni spørgsmål til sundheds- og ældreministeren om udmøntningen af aftalen om den grundige rengøring. Fra Folketings-TV

Hjemmehjælpsmodtagere, der måtte undvære rengøring under coronakrisen, skal have tilbudt en ekstra, grundig rengøring. Det krav fik DF med i politisk aftale for ældreområdet. Men mange kommuner ignorerer aftalen, viser undersøgelse. DFs ældreordfører Karina Adsbøl kræver ministeren griber ind

Det var en klokkeklar del af den ældrepakke, som et flertal af Folketingets partier blev enige om den 1. maj: De hjemmehjælpsmodtagere, som har måttet undvære rengøring under coronakrisen, skal have tilbudt en ekstra grundig rengøring, når rengøringen starter op igen. Men nu viser en rundringning, som Ældre Sagen har foretaget, at mange kommuner har ignoreret tilbuddet om den grundige rengøring.

Rundringen viser, at 51 kommuner stoppede eller reducerede rengøringen under corona-nedlukningen. Af disse har kun 45 procent tilbudt en grundig rengøring, da de startede op igen.

De røde er de kommuner, som i følge Ældre Sagens rundspørge reducerede eller stopppede rengøringen under coronanedlukningen men som ikke har tilbudt en grundig rengøring, da rengøringen startede op igen. Illustration fra Ældre Sagens rundspørge

Dansk Folkepartis ældreordfører Karina Adsbøl er vred over de nye oplysninger. DF kæmpede for at få den ekstra rengøring skrevet ind i ældrepakken, og hun finder det fuldstændig uacceptabelt, at mange kommuner har valgt at ignorere løftet til de ældre. Hun vil nu kræve, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) tager affære:

“Vi kræver at ministeren lever op til den aftale, vi indgik og det må ministeren så sikre. Dansk Folkeparti kæmpede for at få det skrevet ind i aftalen, og hvis ministeren ikke sikrer dette, så er der tale om alvorlig aftalebrud – og det er jeg sikker på, at flere partier udover DF ikke vil se på med milde øjne,” siger Karina Adsbøl.

Læs artikel: Stort DF-ønske med i aftale: Ældre får tilbudt grundig rengøring

“Vi kræver at ministeren lever op til den aftale, vi indgik og det må ministeren så sikre”

Karina Adsbøl til ditOverblik

Ikke til at misforstå

Aftalen skulle heller ikke være til at misforstå. Der står ordret i aftalen, som alle partier på nær Venstre har indgået, at:

”Aftaleparterne er enige om, at perioden med begrænsninger i hjælpen kan have efterladt et efterslæb særligt i forhold til rengøring, og at kommunerne derfor skal tilbyde berørte borgere en grundig rengøring efter en lang periode uden rengøring.”

Karina Adsbøl har tidligere stillet spørgsmål om den ekstra rengøring til Magnus Heunicke i Folketingets spørgetid. Det skete efter, at det var kommet frem i Ekstra Bladet, at Thisted Kommunes “grundige rengøring” bestod i et tilbud til de berørte borgere om 10 minutters rengøring. Her bekræftede Magnus Heunicke, at den grundigere rengøring er en del af ældrepakken, og at der skal ske en individuel vurdering:

“Jeg kan bekræfte, at det var en del af aftalen. Derfor har jeg også skrevet det til kommunerne, og derfor kan vi jo også høre, at kommunerne nu er i gang. Så er der et konkret eksempel i en avis om en kommune, som har skrevet noget om 10 minutter, som spørgeren jo fremhæver her. Og der kan jeg så forstå, at den pågældende kommunes sundhedsdirektør har sagt til Ekstra Bladet, at man beklager det her, og at man er i gang med at vurdere individuelt. Men det er jo præcis det, man skal: altid vurdere individuelt,” sagde Magnus Heunicke i Folketinget 4. juni.

Se Karina Adsbøls §20-spørgsmål til Magnus Heunicke her

Ældre Sagen: Ingen undskyldning

Ældre Sagen mener, at kommunerne “overhovedet ikke” har nogen undskyldninger for ikke at leve op til aftalen:

“Det undrer os, at kommunerne vælger at ignorere folketingets krav om den grundige rengøring. Der er overhovedet ikke nogen undskyldning. Når vi nu ved, hvor vigtig hygiejnen er, er det uhyre kritisabelt, at kommunerne ikke skynder sig at få rengøringen på plads. Pengene har kommunerne. Dem fik de i forbindelse med den årlige økonomiaftale til dækning af ekstraudgifter i forbindelse med coronakrisen,” siger seniorkonsulent Per Tostenæs til Ældre Sagens hjemmeside.

Ældre Sagens undersøgelse kan læses her: Grundig rengøring ifm. corona