Enhedslisten står til at blive det største parti i København. De vil dog næppe kunne tage overborgmesterposten, “men de vil stramme skruen for at presse en masse rød politik igennem,” forudsiger DFs spidskandidat, Finn Rudaizky
Det lyder som et mareridt for alle borgerlige: Enhedslisten bliver det største parti i København, og partiets spidskandidat Line Barfod bliver ny overborgmester.
Dansk Folkepartis spidskandidat i København, Finn Rudaizky, tror dog ikke det kommer til at gå helt så galt.
Enhedslistens spidskandidat vil næppe kunne samle et flertal for Line Barfoed som overborgmester. Den post går efter al sandsynlighed til Sophie Hæstorp Andersen fra Socialdemokratiet, der haft posten i årtier.
Men det kan blive slemt nok. Enhedslisten fik 18,4 % af stemmerne ved valget i 2017, og i en Gallup-måling i sidste uge stod det yderligtgående venstrefløjsparti til at få 22,7 %, mere end hver femte stemme.
Socialdemokratiet stod i samme måling til 16,9 %. For fire år siden fik partiet 27,6 %.
I samme måling var der 25,1 % tvivlere. Så det er slet ikke usandsynligt, at Enhedslisten ender med at få hver fjerde stemme.
Et endnu rødere København
Så selv om Line Barfod ikke bliver overborgmester, vil Enhedslisten stå med stærke kort på hånden, når der skal forhandles efter valget i morgen. Partiet vil formentlig kunne erobre to af de seks fagborgmester-poster – i dag har partiet én borgmesterpost, nemlig posten som Teknik- og Miljøborgmester. Og Line Barfod, der som ung var kommunist og formand for Fælles Kurs Ungdom, vil kunne presse Socialdemokratiet yderligere mod venstre på flere dagsordner. Eller samle alternative flertal om f.eks. grønne mærkesager.
Der er derfor udsigt til, at København bliver endnu rødere efter i morgen.
”Der vil være to muligheder for Socialdemokratiet. De kan vælge at konstituere sig med Enhedslisten, men så kommer de til at spille andenviolin. Eller de kan vælge at kigge mod højre for at samle flertal om overborgmesterposten, hvilket bestemt ikke kan udelukkes. Men så får de problemer med at skulle ud og forklare offentligheden, hvorfor venstrefløjen ikke kan samarbejde, når der er stort rødt flertal. Det vil de dog næppe tænke på i første omgang, hvor det vil handle om at konstituere sig om overborgmesterposten,” siger Finn Rudaizky.
Forudsiger mange ”outrerede venstreorienterede krav”
DF-spidskandidaten har haft mange politiske opgør med Enhedslisten. Han forudsiger mange udspil a la forslaget om at København skal tage flere flygtninge. Eller at Israels Plads skal omdøbes til Palæstinas Plads.
”Der vil komme nogle helt outrerede venstreorienterede krav fra Enhedslistens side. De vil prøve at stramme skruen for at få deres politik igennem. Det vil både være symbolske markeringer, men også en masse ting på den grønne dagsorden. Man vil uden tvivl prøve at få sat ekstra fart på afviklingen af bilerne i byen,” siger Finn Rudaizky.
Tror på to mandater til DF
Dansk Folkeparti har ikke meldt ud, hvem de peger på som overborgmester. Det må valgresultatet og forhandlingerne afgøre, siger Finn Rudaizky.
”Vi har kun sagt, at vi ikke vil pege på Enhedslisten. Vi har ikke sagt, om vi peger på Sophie Hæstorp. Det vil afhænge af, hvad vi kan få gennemført af vores egen politik,” siger han.
DF stod i sidste uges meningsmåling til at få én plads i Borgerrepræsentationen mod tre pladser i dag. Finn Rudaizky er dog mere optimistisk her dagen før københavnerne går til valg.
”Jeg tror, vi får valgt mere end én på grund af vores valgforbund. Når jeg ser på, hvad medierne skriver og siger af kritiske ting om Dansk Folkeparti, og så sammenholder med, hvad folk siger på gaden og til vælgermøder, så er det to vidt forskellige indtryk, jeg får. Folk er meget mere imødekommende overfor os, end medierne giver indtryk af. Så jeg tror, det kommer til gå bedre, end medierne forudsiger,” lyder det optimistisk fra Finn Rudaizky.
6 spørgsmål til Finn Rudaizky
NB: Nedenstående spørgsmål er besvaret i september:
Hvorfor er du aktiv i politik?
Fordi jeg gerne vil forsøge at kæmpe for uretfærdigheder og urimeligheder i samfundet. Som politisk valgt for DF giver det gode muligheder, for at rejse en debat. Og har du mod og energi nok, så kan du mange gange ændre et mindretal til et flertal.
Hvad er din og DFs mærkesag til valget?
Bandebekæmpelse, stop indvandringen, langt bedre forhold for psykisk syge, styr på ambulancetjenesten, flere grønne områder til fritid og sport samt meget mere fokus på handicappede samt ældres trivsel.
Nævn et par vigtige resultater, som DF har opnået i den forgangne valgperiode?
Forbedrede forhold for udviklingshæmmede, hurtigere behandling til unge psykisk syge, flere aktiviteter til ældre på plejehjem, flere overnatningspladser til hjemløse, færre penge til nyttesløse og såkaldte integrationsprojekter, som bare fastholder indvandreren i en lukket verden og væk fra det danske samfunds sociale og arbejdsmæssige liv.
Hvad er DFs nuværende rolle i Borgerrepræsentationen?
Budgetpartner
Er DF i valgforbund – og med hvem?
Ja, med K, V, LA, de kristelige og en lokal borgerlig liste
Når valget er slut – hvordan håber du så, at det er gået?
At vi kan fortsætte vor nuværende indflydelse og fortsat have tre mandater.